День жон-мироносиць / фото Wikipedia

У другу неділю після Великодня відзначається День жон-мироносиць - православне свято, присвячене праведним жінкам з числа послужниць Христа. Цей день також називають православним днем жінок, днем дружи. У це свято церква нагадує нам про ідеал християнки: милосердної, праведної і готової надати допомогу.

Хто такі жони-мироносиці

Читайте такожВихідні у червні 2021: як будемо відпочивати в перший місяць літаМироносицями називають жінок, які зреклися свого минулого і стали ученицями Ісуса. Вони були простими дівчатами з різних сімей. На третій день після смерті Христа вони вшанували його тіло і змастили його пахучою олією миро. Жонами-мироносицями називають Марію Магдалину, дружину Хузи Іоанну, Марію Яковлеву, сестер Лазаря Марію і Марфу і Саломію Мироносицю. 

Традиції та прикмети дня жон-мироносиць

Вважається, що це свято – вселенські жіночі іменини. Сьогодні вітають всіх близьких жінок - дружин, мам, дочок, сестер, колег. Їм дарують подарунки і квіти. Жінки і дівчата в цей день влаштовують посиденьки, обдаровують свою майбутню куму. На стіл заведено готувати страви з птиці і яєць, а від молочних продуктів краще відмовитися. 

Відео дня

У жіноче свято не можна працювати на городі, починати будівельні роботи і купувати носові хустки. За прикметами, якщо черемха зацвіла, то скоро похолодає. Сни в ніч з 15 на 16 травня вважаються віщими.

Вам також може бути цікаво: