Петрів піст 2021 - дата / фото ua.depositphotos.com

Петрів піст – літній багатоденний піст, встановлений на честь двох найбільш шанованих апостолів Петра і Павла. Його ще називають Апостольським, Петропавлівським або Петрівкою.

Коли Петрів піст у 2021 році

Читайте такожСвяткові вихідні у червні 2021: коли та скільки днів відпочинку отримають українціПетропавлівський піст не має сталої дати початку, адже вона прив’язана до дня Великодня. Однак він завжди починається у другий понеділок після Трійці. Вона, як відомо, цього року відзначається в неділю, 20 червня. Таким чином, Петропавлівський піст розпочнеться в понеділок, 28 червня.

Різна щороку також і тривалість Апостольського посту. Вона може становити від 8 до 42 днів – усе залежить від дати початку.

Відео дня

Натомість фіксованою є дата завершення посту. Він закінчується в один і той самий день – 11 липня, тобто напередодні свята Петра і Павла. Отже, у 2021 році він триватиме 14 днів: з 28 червня по 11 липня.

Суть Петрового посту

Петропавлівський піст готує християн до дня пам’яті святих апостолів Петра і Павла. Він встановлений на згадку про те, як апостоли постом і молитвою готувалися до проповіді Євангелія по світу й готували собі наступників у справі рятівного служіння.

Що можна та не можна їсти у Петрів піст / фото ua.depositphotos.com

Мета Апостольського посту – досягти самовдосконалення шляхом добровільного утримання від деяких видів продуктів та від повсякденних справ, які можуть призвести до гріховного стану.

Дотримуючись певних обмежень, людина має прагнути до духовної та тілесної чистоти. Відмова від певної їжі, молитва, покаяння, співчуття та гуманне ставлення до оточуючих допомагає відчути єднання з Богом.

Петрів піст: що можна та не можна їсти

Апостольський піст загалом вважається не суворим. Із раціону виключається м'ясна їжа, яйця та молочні продукти. Також на час посту рекомендується відмовитися від алкоголю та шкідливих звичок.

Читайте такожДень батька 2021: якого числа відзначають, історія та особливості святаСуворий піст – у середу і п’ятницю. У ці дні потрібно дотримуватися сухоїдіння – тобто споживання невареної їжі рослинного походження. Під забороною не лише їжа тваринного походження, а й риба та рослинна олія. Серед дозволених продуктів, зокрема, хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи і мед.

У понеділок дозволяється гаряча їжа, але без використання олії.

В решту днів можна їсти рибні, круп'яні, грибні страви з рослинною олією. А у суботу, неділю, в свято Різдва Іоанна Предтечі (7 липня), а також на престольне свято храму дозволяється випити трішки вина.

Заборони Апостольського посту

Крім утримання від певної їжі, під час посту треба обмежити відвідування розважальних заходів. Свята краще відзначати у родинному колі, без гучних застіль та веселощів.

Не слід допускати поганих думок, лаятися, сваритися з оточуючими людьми, заздрити та засуджувати.

У період посту церквою не здійснюється таїнство шлюбу (вінчання). Забороняється також проводити обряди, не пов’язані з церквою, зокрема, ворожіння та інші магічні ритуали.

Вас також може зацікавити: