Шавуот традиції / фото ua.depositphotos.com

Кілька разів на рік юдеї відзначають дні, пов'язані з подіями Тори. Шавуот - одне з найважливіших свят в єврейському календарі. Це одне з трьох свят юдаїзму, в які заведено здійснювати паломництво в Єрусалим. У єврейському календарі Шавуот відзначається 6 дня місяця сивана, що відповідає 16 травня. Поза Ізраїлем святкування триває 2 дні - 16 і 17 травня.

Значення свята

Читайте такожДень батьків 2021: якого числа відзначається, історія та значенняШавуот відзначається через 49 днів після Песаха. У цей день євреям була дарована Тора (П'ятикнижжя) - юдейське Святе Письмо. За юдейськими віруваннями, на горі Синай Всевишній дарував євреям Тору і Десять заповідей. Слово "Шавуот" означає "тиждень", оскільки для визначення дати від Песаха відраховують 7 тижнів.

Шавуот також називають "свято жнив", "свято перших плодів", "свято дарування Тори". Ідея свята в тому, що людині потрібно бути вільним не тільки юридично, а й духовно. Також цього дня відзначають початок сільськогосподарських робіт та перших жнив пшениці.

Відео дня
Шавуот 2021 Україна / фото ua.depositphotos.com

Традиції Шавуота і святкове меню

Свято починають відзначати після заходу сонця (16 травня у 2021 році) і появи першої зірки. З настанням цього часу встановлюється заборона на будь-яку роботу крім приготування їжі. У першу ніч свята юдеї не сплять і вивчають Тору. У синагогах читають уривки про дарування Тори і Десяти заповідей.

Раніше існував звичай навчати дітей Торі в Шавуот. Зараз в цей день до свята прикрашають будинок зеленню і квітами. На святковий стіл обов'язково готують молочні борошняні страви: млинці, сирники, торти, пироги з сиром, вареники, сир. Після молочних продуктів з'їдають м'ясо. Випускники єврейських шкіл та університетів часто отримують атестати напередодні Шавуота. Діти в цей день носять на голові вінки з весняних квітів.

Вам також може бути цікаво: