Вознесіння у 2021 році - дата / фото likorg.ru

Вознесіння Господнє – одне з 12 головних християнських свят. Його відзначають як православні, так і католики.

Коли Вознесіння 2021

Читайте такожЦерковні свята у травні 2021: православний календар на місяцьДата Вознесіння Господнього не є сталою, адже безпосередньо залежить від Великодня. Свято відзначається на 40-й день після Світлого Христового Воскресіння і завжди припадає на четвер.

У 2021 році християни східного обряду відзначали Великдень 2 травня, відповідно, Вознесіння святкуватиметься 10 червня.

Відео дня

Натомість християни західного обряду зустрінуть Вознесіння 13 травня.

Історія свята Вознесіння

Свято Вознесіння має велике значення для вірян, оскільки встановлене на честь вознесіння Ісуса Христа на небо.

Як розповідається в Євангелії, після воскресіння Ісус Христос не раз з’являвся своїм учням, зміцнюючи їхню віру і готуючи до зішестя на них Святого Духа.

Вознесіння Господнє 2021 - історія та традиції/ фото REUTERS

У день самого вознесіння, тобто на сороковий день після свого воскресіння, Ісус постав перед апостолами в Єрусалимі на горі Елеон. Він благословив їх і – як був, у плоті – вознісся на небо.

До учнів Ісуса Христа з'явилися два ангели та сповістили, що колись він повернеться на Землю, щоб судити живих і мертвих.

Як прийнято відзначати Вознесіння

Свято Вознесіння – одне з центральних свят усього християнського світу. В усіх храмах цього дня проводяться урочисті служби, тому віряни намагаються відвідати церкву і приділити час молитві.

Оскільки свято припадає на четвер, посту в цей день немає – можна вживати будь-яку їжу, а також займатися звичними справами.

За традицією цього дня паломники відвідують гору Елеон, щоб поклонитися каменю, звідки вознісся Ісус Христос.

Що не можна робити на Вознесіння

У свято Вознесіння Господнього не можна сваритися, лаятися, провокувати і вступати в конфлікти, грубити, адже це радісне свято для будь-якого християнина.

Читайте такожДень сім’ї 2021: коли відзначається, історія та традиціїКраще цього дня відмовитися від важкої фізичної роботи, а також не варто працювати на городі або займатися ремонтом. Прибирання в будинку найкраще зробити напередодні.

Існує повір’я, що у це свято не можна голосно кричати, розкидати на вулиці сміття і плювати на землю. У народі вірили, що можна випадково потрапити в Христа, який проводить свій останній день із людьми.

Також у свято не можна нічого різати і стригти. Не рекомендується цього дня вінчатися або влаштовувати церемонію одруження.

Вас також може зацікавити: