Церковне свято 2 серпня / фото ua.depositphotos.com

Переказ свідчить, що з самого дитинства хлопчик дотримувався строгого посту і проводив дні і ночі в молитві. Покликаний до пророчого служіння при ізраїльському царі Ахаві, пророк став полум'яним ревнителем істинної віри і благочестя. У той час люди поклонялися язичницьким богам. Ілій не зміг з цим змиритися, став звинувачувати правителів в безчесті і закликати народ повірити в Христа Спасителя.

Імператор не послухався. Тоді пророк Ілля оголосив йому, що, в покарання три роки не буде ні дощу, ні роси на землі і посуха припиниться тільки по його молитві. І дійсно, по молитві пророка небо уклалося, настала посуха і голод по всій Землі. За цей час пророк зробив багато чудес - давав їжу і воду віруючим і воскрешав померлих. Після закінчення трьох років Ілля запропонував вибрати двох людей різної віри і подивитися, чий Господь істинний. Православ'я здобуло перемогу, а дружина імператора веліла вбити пророка.

Тоді Господь благословив його на життя в відлюдництві, а після, подякувавши за те, що той зберіг тисячі життів його дітей, забрав його живого - у вогняній колісниці. Пророк Єлисей став свідком сходження пророка Іллі на небо у вогняній колісниці і отримав разом з його впала милотию (плащем) дар пророчого духу вдвічі більший, ніж мав пророк Ілля.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 2 серпня - день Іллі 2022 року.

Яке сьогодні церковне свято-набуття мощей Афанасія Брестського

Після смерті праведника його тіло 8 місяців лежало на землі без відспівування. Братії повідомили, де воно знаходиться. Святі забрали плоть Афанасія і поховали в своєму монастирі.

Мощі мученика, покладені в мідну раку, прославилися своїми багатьма чудесами. Цілком утвердження Православ'я і остаточне, повне знищення унії - ось у чому бачив Святий Афанасій свою єдину мету, за здійснення якої він віддав своє святе життя.

Прикмети 2 серпня

Народні прикмети сьогодні / фото Kanenori, Pixabay
  • довгий і не різкий грім - до негоди, а уривчастий і короткий - до ясної погоди;
  • дощ 2 серпня віщує рясний урожай пшона;
  • наші предки в цей день запалювали свічку перед іконою Божої Матері і просили вберегти від пожежі;
  • у ніч на Іллю часто йдуть дощі;
  • вважається, що 2 серпня - день прощання з літом, так як "Ілля одягає один зі своїх семи кожухів" і з'являються перші ознаки осені;
  • з ранку хмарно - сівба озимих повинен бути ранній, а урожай - рясним.

Що сьогодні не можна робити

Навіть невіруючі знають, що після "Іллі" не можна купатися у відкритих водоймах. Також забороняється будь-яка робота. Не можна лихословити і лаятися, стояти на перехрестях і виганяти домашніх тварин з житла.

Що можна робити 2 серпня

Наші предки в цей день влаштовували пишні застілля на честь поваги до святого пророка. Проводили час не тільки з сім'єю, а й з друзями-сусідами, а після - танцювали, грали, веселилися. 

Вас також можуть зацікавити новини: