Церковне свято 29 вересня / depositphotos.com

Євфимія жила в 304 році за часів правління імператора Діоклетіана. Одного разу правитель від імені царя влаштував язичницьке свято на честь бога Марса. Християни не взяли участі в торжестві. За це їх назвали ослушниками царя, схопили і піддали мукам. Серед них була і Євфимія.

Православних морили голодом одинадцять днів. На дванадцятий день привели їх усіх до імператора. Той став умовляти Євфимію, а потім і погрожувати їй, щоб вона відреклася від Христа. Дівчина відповіла, що тіло її слабке, а серце мужнє, тому вона сильна у своїй вірі. 

Євфимію довго мучили, але вона залишалася неушкодженою. Коли її кинули на розтерзання звірам, ведмедиця лише злегка поранила дівчину, чому та і померла.

Відео дня

Сьогодні на честь пам'яті про мужню святу відзначається народне свято 29 вересня - Людмила і Єфимія.

Православне свято 29 вересня - день пам'яті мучениці Людмили

Людмила була дружиною князя Чехії, обидва вони вірили в Христа. Коли князь помер, престол зайняв його син Вратислав. Сам він теж був християнином, як і дружина його, але була в ній особливість - дівчина любила язичницькі обряди. Вратислав, бачачи це, віддав сина на виховання своєї матері Людмили.

Людмила виховувала онука, як благочестивого християнина. Коли його батько помер, престол зайняла християнка-язичниця - поки син не досягне повноліття. Будучи правителькою, вона скасувала порядки, введені раніше, які були спрямовані на ослаблення язичництва.

Оточила себе поганими людьми і, в цілому, не дуже підтримувала християнство. Людмила, бачачи це, спробувала усунути правительку від справ, але та помстилася - вночі до Людмили увірвалися лиходії і задушили її.

Прикмети 29 вересня

Прикмети погоди на 29 вересня / фото ua.depositphotos.com
  • галки збираються в зграї - погода буде ясною;
  • шпаки не полетіли в теплі країни - осінь буде довгою і теплою;
  • зірки мерехтять - до різких змін погоди;
  • грім в день - до сніжної і морозної зими.

Що сьогодні не можна робити

Категорично заборонено в цей день перебувати біля відкритих водойм - можна потонути. Не можна заздрити і пліткувати. Також не рекомендується починати будь-які справи - вони не закінчаться вдало. Цілуватися з людиною 29 вересня - до швидкої розлуки.

Що можна робити 29 вересня

Наші предки вважали, що сьогодні - відмінний день для походу в лазню. Говорили, що той, хто попариться на Людмилин день, той буде здоровим весь рік. Важливо не брати чужий віник, а користуватися тільки своїм. 

Сни, які сняться в ніч з 28 на 29 вересня - підказка від Вищих сил, яка допоможе вирішити нагальні проблеми. Головне - правильно розтлумачити сон.

Вас також можуть зацікавити новини: