Яке свято 22 жовтня / фото pixabay.com

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки, День клавіші CAPS LOCK, День "Бути розумним - круто", Міжнародний день заїкаються людей, День народження ксерокопії, День Фехнера (День психофізики).

У США-День кольору, день горіхів, День клієнтів аптеки, День коліна, День "Заведіть собаку", в Австрії - День австрійського ігристого вина, в Австралії - День вомбата, в Японії - Свято епох "Дзідай-мацурі", в Новій Зеландії - День регіону Хокс-Бей, в Індонезії - День Сантрі.

Пам'ятні дати 22 жовтня, річниці та події

22 жовтня 1883 року виставою опери Шарля Гуно "Фауст" відкрився один з найбільших театрів світу - Метрополітен-опера. Театр на Бродвеї побудував архітектор Клівленд Кейд. Пожежа 27 серпня 1892 року сильно пошкодила будівлю. Після відновлювальних робіт опера знову відкрилася, театр пропрацював аж до 1966 року, коли було вирішено перенести його на нове місце - в Лінкольнівський центр виконавських мистецтв на Манхеттені.

Відео дня

Читайте такожВихідні в листопаді 2021: скільки будемо працювати і відпочивати в наступному місяціНа сьогодні зал для глядачів Метрополітен-опера розрахований на 3900 місць, крім основної сцени є ще три допоміжні. Стіни вестибюля прикрашені монументальними фресками Марка Шагала. До речі, фрески кілька років тому були продані в приватні руки, але з умовою, що їх місцезнаходження не зміниться. Так що продаж був чисто номінальним, більш схожим на "матеріальну допомогу". Театр відкритий для любителів великого мистецтва сім місяців на рік: з вересня по квітень. Вистави йдуть щодня. З травня по червень театр виїжджає на гастролі.

Крім того, в липні Метрополітен-опера дає безкоштовні вистави в парках Нью-Йорка, що збирають величезну кількість глядачів. Оркестр і хор театру працюють на постійній основі, солісти і диригенти запрошуються за контрактом на сезон або на певні вистави. Опери традиційно виконуються мовою оригіналу (за винятком вистав "для сімейного перегляду", які можуть виконуватися в перекладі на англійську мову). Всі опери супроводжуються титрами англійською, іспанською та німецькою мовами, а опери італійською мовою - італійськими титрами. Кожне місце в залі для глядачів має індивідуальний дисплей для відтворення титрів. Основу репертуару складає виключно світова класика.

У цей день в 1909 році вперше жінка - француженка Еліза Дерош - здійснила одиночний політ на літаку.

У 1938 році винахідник Честер Карлсон вперше презентував ксерокопію. Він працював у нью-Йоркській патентній фірмі "Меллорі", що займалася електронікою. Коли потрібної копії патенту під рукою не виявлялося, Карлсон задумався про те, що добре було б придумати який-небудь швидкий і дешевий спосіб копіювання потрібних паперів. Перша ксерокопія була на цинковій пластинці, покритій шаром сірки. Знадобилися роки, щоб довести технологію до досконалості.

Читайте такожКалендар весіль на 2022 рік: найщасливіші і нещасливі дніУ 1947 році маловідома компанія "Халоїд" з Рочестера приступила до розробки копіювальної техніки на основі винаходу Карлсона. Два роки по тому у продажу з'явилася перша модель копіювального апарату. Технологію назвали "ксерографією" (від грецьких слів "ксерос" ("сухий") і "графі" (пишу). Від "ксерографії" походить і нова назва компанії Haloid – з 1955 року, після об'єднання з британською фірмою Rank Organisation, вона стала називатися Rank Xerox, а потім і просто Xerox.

Справжній успіх прийшов в 1959 році з виходом моделі, яка стала стрімко набирати популярність, а Xerox заробив на цьому сотні мільйонів доларів. Сам же винахідник ксерографії Честер Карлсон з 150 мільйонів доларів, отриманих ним від Xerox, 100 мільйонів витратив на благодійність.

У 1980 році Папа Римський скасував вердикт 1633 року, що засуджує Галілея.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 22 жовтня вшановує пам'ять Якова Алфєєва - одного з 12 апостолів Ісуса Христа. Інші назви свята: "Яків", "Яків", "Яків Студений", "Древопілец". У цей день було прийнято випікати пироги і пригощати ними своїх рідних і близьких. Вважалося, що це забезпечить благополуччя і міцне здоров'я на найближчий рік.

Що сьогодні не можна робити

Будьте уважнішими і не витрачайте даремно сили. Обережніше в транспорті і в натовпі - у вас можуть щось вкрасти. Також слід уникати сварок і нових любовних зв'язків - вони принесуть тільки розчарування.

Прикмети на 22 жовтня     

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • з ранку йде дощ - до вечора піде сніг; 
  • якщо сніг піде вперше, то зима настане через 40 днів; 
  • з'явилися бурульки - осінь буде довгою.

Іменини 22 жовтня

Іменини у Абрама, Андрона, Афанасія, Максима, Петра, Якова, Марка і Костянтина.

Читайте також: