Яке сьогодні свято / Фото ua.depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день туризму, День народження пошукової системи Google, День чеського пива, День подарунків світу.

В Україні - День вихователя і дошкільних працівників, День туризму, в Канаді - День без виправдань, в США - День шоколадного молока, День "Роздавіть банку", День подяки предкам, День яловичої тушонки, День сім'ї, День шарфа, День ведучих ранкового шоу, в Мексиці - День закінчення війни за незалежність, в Туркменістані - День Незалежності, в Монголії - День телебачення, в Словаччині - День залізничника, в Ізраїлі - Ошана Раба, в Польщі - День Польської Підпільної Держави, в Бельгії - День французької спільноти, в Ефіопії - свято мескельського Хреста, на Мадагаскарі - день пам'яті Святого Вінсента де Поля.

Пам'ятні дати 27 вересня, річниці та події

Що сталося у світі 27 вересня / фото pixabay.com

У 1480 році в цей день правителі Іспанії Ізабелла Кастильська і Фердинанд Арагонський з санкції Папи Римського Сиксту IV заснували Іспанську інквізицію.

Відео дня

У 1825 році в Англії почався рух по першій громадській залізниці. Паровоз, сконструйований Джорджем Стефенсоном, провіз поїзд з 450 пасажирами з Дарлінгтона в Стоктон зі швидкістю 24 км/год.

Читайте такожІменинники 27 вересня: кого вітати З Днем ангела та як назвати дитинуУ 1854 році пароплав "Arctic", йдучи з Британських островів в новий світ, зіткнувся з пароплавом "SS Vesta[en]" (Франція) і затонув біля мису Рейс. Загинули 350 осіб.

У 1905 році найбільший фізик-теоретик, один із засновників сучасної теоретичної фізики, лауреат Нобелівської премії з фізики 1921 року, громадський діяч-гуманіст Альберт Ейнштейн опублікував роботу "Чи залежить інерція тіла від міститься в ньому енергії?", в якій пропонувалося знамените E=mc2. Це - закон еквівалентності маси і енергії.

У 1937 році в містечку Альбіон, штат Нью-Йорк, відкрилася перша школа з навчання Санта-Клаусів.

У 1938 році Сергій Корольов, який став надалі провідним конструктором СРСР ракетно-космічних систем, був засуджений до 10 років ув'язнення і відправлений на Колиму. Все почалося з того, що влітку 1938 року начальник відділу ракетних літальних систем московського Ракетного науково-дослідного інституту 31-річний Сергій Павлович Корольов був заарештований за сумнозвісною 58-й статті як учасник контрреволюційної троцькістської організації, нібито діючої всередині РНІІ, а також за зрив здачі нових зразків озброєння.

Читайте також27 вересня: народні традиції та звичаї, що категорично не можна робитиГоловував на засіданні Військової колегії Верховного Суду армвоенюрист Василь Ульріх, "через руки" якого пройшли десятки тисяч репресованих. Восени 1940 року Корольов був переведений в нове місце ув'язнення - Московську спецтюрму НКВС, де під керівництвом вченого, авіаконструктора Андрія Туполєва, також ув'язненого, брав активну участь у створенні бомбардувальників Пе-2 і Ту-2 і одночасно розробляв проекти керованої аероторпеди і нового варіанту ракетного перехоплювача.

Це послужило причиною для переведення Корольова в 1942 році в інше КБ тюремного типу при Казанському авіазаводі, де велися роботи над ракетними двигунами нових типів з метою застосування їх в авіації. Корольов був звільнений в 1944 році і реабілітований в квітні 1957 року. За спогадами близько знали його людей, улюбленою приказкою Сергія Павловича завжди була фраза "Шльопнуть без некролога".

У 1967 році один з найбільших у світі лайнерів "RMS Queen Mary" був перепроваджений до Каліфорнії, де з нього зробили плавучий ресторан і музей.

У 2001 році уряд Норвегії заснував премію за математичні дослідження - Абелівську премію.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 27 вересня святкує Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Також день називають "Вирій", "Треті Осеніни", "Ставрів день".

Що сьогодні не можна робити

Чи не дозволяється важко фізично працювати, в тому числі і по дому: прибирати, шити, прати, в'язати. Також краще не починати важливі справи - все піде прахом. Крім того, сьогодні потрібно дотримуватися суворого посту, а значить не їсти м'ясо, яйця, молочні продукти і рибу.

Прикмети на 27 вересня

Погодні прикмети 27 вересня / фото УНІАН

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • дме північний вітер - наступне літо буде теплим;
  • заморозки - до ранньої зими;
  • ясно і тепло - холоди настануть нескоро;
  • різко похолодало - весна буде ранньою.

Іменини 27 вересня

Іменини у Івана, Вінцента, Даміанта і Косми.

Вас також може зацікавити: