Оскар Айзек у фільмі "Холодний розрахунок" / фото vlg.film

Що подивитися на вихідних: трилер "Холодний розрахунок" з Оскаром Айзеком і екранізація "Фундації" Айзека Азімова

08:31, 23.09.2021
9 хв.

Головною прем'єрою тижня стане напружений трилер "Холодний розрахунок" з харизматичним Оскаром Айзеком у головній ролі від сценариста "Таксиста" Пола Шредера. Також на кіноманів чекають ретроспективні покази "Ненависті" Матьє Кассовіца і Манхеттенський фестиваль короткометражок. Онлайн стартує аніме-антологія "Зоряні війни: Бачення" на основі легендарної кіносаги, амбітний науково-фантастичний серіал "Фундація" за мотивами циклу романів Айзека Азімова і третій сезон "Фатального патруля" за коміксами DC. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 23 вересня

Оскара Айзека сміливо можна назвати головним актором вересня. Два тижні тому на НВО стартував драматичний міні-серіал "Сцени з подружнього життя", а тиждень тому в світовий прокат вийшла епічна "Дюна" – і в обох проектах харизматичному акторові дісталися провідні ролі. Однак якщо тоді йому доводилося ділити головні ролі зі своїми не менш іменитими колегами, то у трилері "Холодний розрахунок" / The Card Counter (США, 2021), що виходить в український прокат цього тижня, персонаж Айзека стане одноосібно центральним.

У центрі сюжету фільму – професійний гравець в покер Вільям Телль, холодна витримка якого не дає йому йти на зайвий ризик. Він тримається на середньому рівні в світі малих ставок, раз по раз встаючи з-за столу переможцем. Для нього покер – це скоріше професія, що дозволяє жити в постійних переїздах і уникати як зайвої уваги, так і людей в цілому. У нього є рутина, якої він свято дотримується. І таємниці, які він зберігає. Але, зрозуміло, таке існування не може бути вічним. Вільям зустрічає чарівного агента в світі покеру Ла Лінду, яка не може зрозуміти, як такий гравець досі не грає в топових турнірах, і молодого Кірка, з батьком якого пов'язане минуле життя Вільяма. А що найгірше – в одному з готелів він зустрічає військового, з волі якого свого часу відсидів у в'язниці 8,5 років. Тепер рутинне життя Телля добігає кінця.

Виконавчим продюсером "Холодного розрахунку" виступив легендарний режисер Мартін Скорсезе. І це абсолютно не випадково. Адже творець фільму Пол Шредер, двічі номінант на премію "Оскар", написав сценарії до трьох культових фільмів Скорсезе – "Таксист", "Скажений бик" і "Остання спокуса Христа". Кожна з цих картин стала візитною карткою Мартіна Скорсезе. Сам Шредер – теж не новачок в режисурі. Серед найбільш його відомих робіт – "Американський жиголо", "Люди-кішки" і недавній "Щоденник пастиря", за який Шредер отримав номінацію на "Оскар" за найкращий оригінальний сценарій.

Крім Оскара Айзека у фільмі зіграли Тай Шерідан ("Першому гравцеві приготуватися", франшиза "Люди Ікс", "Нічний портьє"), Тіффані Хеддіш ("Гламурний бізнес", " Королеви криміналу", "Ульотні дівчата") і тричі номінант на премію "Оскар" Віллем Дефо ("Остання спокуса Христа", "Святі з Бундока", "Маяк").

У саундтреку "Холодного розрахунку" крім музичного супроводу будуть і нові оригінальні пісні, написані спеціально для фільму Робертом Левоном Біном з культового гурту Black Rebel Motorcycle Club.

Оскар Айзек на зйомках фільму "Холодний розрахунок" / фото vlg.film

Прем'єра фільму відбулася 2 вересня 2021 року на 78-му Венеціанському міжнародному кінофестивалі. І хоча "Холодний розрахунок" поїхав з Венеції без призів, він отримав позитивну реакцію від перших глядачів і критиків. Фабула сюжету отримала порівняння з легендарним "Таксистом", гра Оскара Айзека – з Аль Пачіно в "Хрещеному батькові", а сам фільм був названий Vanity Fair новою американською трагедією. На даний момент на IMDb у фільму оцінка 6,5 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 87% схвалення від критиків, а на Metacritic – 79 балів, що відповідає оцінці "в цілому позитивні відгуки".

Детальний відгук УНІАН про фільм можна почитати в нашому окремому матеріалі.

Ще одна новинка тижня – комедійна драма "Бестселери" / Best Sellers (США, Канада, 2021) з Майклом Кейном ("Початок", "Прибрати Картера", "Тихий американець") і Обрі Плаза ("Скотт Пілігрим проти всіх", "Легіон").

У центрі сюжету фільму – дівчина на ім'я Люсі Скіннер, яка відправляється в тур країною, щоб врятувати свій видавничий дім, який дістався їй у спадок. З собою вона бере колись успішного письменника Гарріса Шоу, який давно поховав свій талант у пляшці. Зацікавити молодь книгами – непросте завдання, але це ще пів біди. Адже приборкати нестерпний характер безпробудного п'яниці та примхливого письменника виявилося справжнім викликом.

Також у кінотеатрах покажуть військову драму "Заметіль душ" / Dveselu putenis (Латвія, 2019) на основі реальних подій під час Першої світової війни, молодіжну комедію "Режим героя" / Hero Mode (США, 2021) про молодого розробника відеоігор, сімейну комедію "Махнемося тілами" / Le sens de la famille (Франція, 2020), анімаційний фільм "Мулан: Нова легенда" / Mulan: Heng kong chu shi (Китай, 2020) і фільм жахів "Відьми Блеквуда" / The Unlit (Австралія, 2020).

Кіногурманів, тим часом, порадують ретроспективні покази культової кримінальної драми "Ненависть" / La haine (Франція, 1995). Саме цей фільм приніс широку популярність французькому режисерові Матьє Кассовіцу і акторові Венсану Касселю. Картина отримала три національні премії "Сезар", включаючи за найкращий фільм року, і приз Каннського кінофестивалю за найкращу режисерську роботу, а також стабільно входить в список 250 найкращих фільмів усіх часів за версією IMDb.

Фільм розповідає про один день з життя підлітків з периферійного кварталу-гетто. Події відбуваються на наступний день після заворушень, спровокованих поліцейським свавіллям щодо арабського підлітка Абделя. В ході заворушень один з поліцейських втратив пістолет. Його знайшов один з героїв фільму – єврей Вінс, який не отримав освіти і не має можливості влаштуватися на роботу або навіть організовано провести дозвілля. Тепер Вінс зі своїми друзямя – чорношкірим Юбером і арабом Саїдом – пускаються бродити містом з небезпечною знахідкою, викликаючи підозри у перехожих і правоохоронців.

Крім того, кіноманам на великих екранах покажуть добірку з 10 короткометражок з усього світу в рамках Манхеттенського фестивалю короткометражних фільмів 2021. Особливість фестивалю полягає в тому, що його переможців визначають кіноглядачі, які відвідують покази.

Що нового онлайн з 23 вересня

Ще 22 вересня на Disney+ вийшов перший епізод аніме-антології "Зоряні війни: бачення" / Star Wars: Visions (Японія, США, 2021). Всього проект складатиметься з дев'яти короткометражних фільмів, знятих шістьма японськими анімаційними студіями (Kamikaze Douga, Twin Engine, Trigger, Kinema Citrus, Production I. G. І Science SARU), кожен з яких розповідає свої власні оригінальні історії, засновані на культовому всесвіті Зоряних воєн. Наскільки близькими до канону вони будуть, поки сказати складно, проте фанатів легендарної саги мультсеріал напевно зацікавить.

Ще одна гучна новинка тижня – науково-фантастичний серіал "Фундція" / Foundation (США, 2021), заснований на однойменному циклі романів Айзека Азімова, що стартує на Apple TV+ з 24 вересня. Глядачам покажуть відразу два епізоди.

Розробка серіалу почалася ще в 2014 році командою HBO, яка працювала над "Світом дикого заходу", проте через кілька років проект перейшов до Apple. Преса охрестила серіал одним з найбільш амбітних і найдорожчих серіалів року.

Роботу над серіалом доручили Девіду Гойєру (сценарист таких фільмів, як "Ворон 2", "Блейд", "Бетмен: Початок", "Людина зі сталі" і ще багатьох гучних голлівудських проектів) і Джошу Фрідмену (працював над сценаріями до фільмів "Війна світів" і "Термінатор: Темні долі", а також до серіалів "Крізь сніг" і "Смарагдове місто").

Події серіалу розгортаються в Галактичній імперії, яка охоплює весь Чумацький шлях. Вчений Гері Селдон пророкує загибель цієї держави і створює організацію "підстава", яка повинна буде після цієї катастрофи відтворити цивілізацію. Це дуже обурює імператора Галактики.

Головні ролі в серіалі виконали Джаред Харріс ("Я стріляла в Енді Уорхола", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона", "Шерлок Холмс: Гра тіней", а також серіали "Божевільні", "Корона" і "Чорнобиль") і Лі Пейс (трилогія "Хоббіт", "Вартові Галактики", "Сутінки. Сага: Світанок – Частина 2").

На Netflix, тим часом, 24 вересня вийдуть всі сім епізодів надприродного веб-серіалу "Опівнічна меса" / Midnight Mass (США, 2021). Творцем проекту став Майк Фленаган, який до цього зняв для сервісу ще один успішний хоррор-серіал "Привиди будинку на пагорбі".

Цього разу в центрі сюжету опиниться молодий харизматичний священик, який прибуває на ізольований від решти світу острів. Незабаром місцева спільнота стикається з надприродними подіями, неймовірними дивами і страшними передвістями.

Також 24 вересня на Netflix вийде драма "Шпак" / The Starling (США, 2021) з Мелісою МакКарті в головній ролі. Цього разу зірці комедій дісталася роль жінки Ліллі, яка втратила дитину під час вагітності. Поки чоловік героїні лікує душевні травми в спеціалізованій клініці, Ліллі доведеться впоратися з наслідками трагедії за допомогою колишнього психіатра і нині лікаря-ветеринара Ларрі, який попутно візьметься вирішити проблему зі шпаком, що оселився у Ліллі в саду. Також у фільмі знялися Кріс О'Дауд, Кевін Клайн, Тімоті Оліфант та інші.

Крім того, 23 вересня на HBO Max стартує третій сезон серіалу за коміксами DC "Фатальний патруль" / Doom Patrol (США, 2019-) про команду незвичайних супергероїв. У цьому сезоні й без того гідний акторський склад в особі Дайан Герреро, Метта Бомера, Брендана Фрейзера і Тімоті Далтона, поповнила Мішель Гомес ("Доктор Хто", "Моторошні пригоди Сабріни").

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся