Кадр з фільму «Гнів людський»

Що подивитися на вихідних: новий фільм Гая Річі в кінотеатрах і вагон фільмів онлайн

08:29, 13.05.2021
16 хв. Лайт

Безумовно, головною кінопрем'єрою тижня стане новий фільм від короля кримінальної комедії Гая Річі «Гнів людський» з Джейсоном Стейтемом у головній ролі. Крім того, на «великих екранах» покажуть черговий фільм з хоррор-франшизи «Пила», а також програму фестивалів французького та незалежного американського кіно. Для «домашніх» кіноманів Netflix цього тижня викотить величезну партію відомих фільмів на будь-який смак, випущених в різні роки. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Українські кінотеатри поступово оговтуються після чергового локдауну. Одночасно і світова кіноіндустрія починає поставляти на ринок довгоочікувані гідні уваги новинки. Не відстають від них і численні стрімінгові сервіси, які з початком пандемії зуміли істотно розширити аудиторію. Тому і в кінотеатрах, і онлайн в найближчі вихідні буде що подивитися.

Що нового в кінотеатрах з 13 травня

Безумовно, головною кінопрем'єрою тижня стане новий фільм від короля кримінальної комедії Гая Річі "Гнів людський" / Wrath of Man (Великобританія, США, 2021) з Джейсоном Стейтемом. Спочатку довгоочікувана новинка від зіркового дуету, який свого часу подарував глядачам такі культові картини, як "Карти, гроші, два стволи, що димлять" і "Великий куш", мала вийти в український кінопрокат 22 квітня, однак через столичний локдаун кіноманам довелося чекати аж до 13 травня.

Нова стрічка від режисера "Джентльменів" і "Шерлока Голмса" розповідає про загадкового європейця на ім'я Гілл, який влаштовується на роботу у велику інкасаторську компанію, яка щодня перевозить десятки мільйонів доларів вулицями Лос-Анджелеса. Нещодавно компанія стала жертвою нападу більш ніж підготовленої, згуртованої і жорсткої банди, і у Гілла є свої причини, щоб знайти і покарати всіх причетних. Для цього він готовий перевернути вулиці міста, яке неминуче пізнає гнів людський.

"Гнів людський" став першим фільмом Гая Річі, дія якого відбувається в США, і четвертою спільною роботою з Джейсоном Стейтемом. В американський прокат фільм вийшов 7 травня, і у нас вже є відгуки. Зокрема, за підсумками першого дня прокату на Rotten Tomatoes критики оцінили фільм в 70% свіжості, тоді як глядачі були куди більш прихильні – 94% позитивних відгуків. При цьому на IMDb фільм отримав від аудиторії доволі високий рейтинг 7,4 бали. Критики в свою чергу відзначають, що фільм вийшов якраз таким, яким його очікували фанати класичного Гая Річі та Джейсона Стейтема, а тому вони точно не будуть розчаровані.

Крім Стейтема у фільмі знялися: Холт Маккеллані, Скотт Іствуд, Джош Хартнетт, Едді Марсан, Ніам Алгар, Лайн Рені, Джеффрі Донован, Лаз Алонсо і Post Malone. Детальніше про їх персонажів можна прочитати в нашому окремому матеріалі.

UPD: УНІАН вже також подивився новий фільм Гая Річі "Гнів людський", і сміливо може рекомендувати його для перегляду.

Також цього тижня до кінотеатрів нарешті добереться черговий, вже дев'ятий за рахунком фільм жахів з серії "Пила", яка, до слова, визнана найкасовішою хоррор-франшизою всіх часів. Фільм під назвою "Пила: Спіраль" / Spiral: From The Book of Saw (США, 2021) мав вийти на "великі екрани" рівно рік тому, проте пандемія сплутала всі плани.

Цього разу в центрі сюжету опиниться зухвалий детектив Езікіел "Зік" Бенкс, який працює в тіні шанованого ветерана і одночасно свого батька Маркуса Бенкса. Одного разу Зік і його напарник беруть на себе похмуре розслідування вбивств, які нез'ясовно нагадують про жахливе минуле міста. Мимоволі занурюючись все глибше в цю таємницю, Зік опиняється в центрі збоченої гри жорстокого вбивці.

Режисером картини став американець Даррен Лінн Боусман, який до цього зняв 2, 3 і 4 частини франшизи "Пила".

Головні ролі у фільмі виконали легенда кіно Семюел Л.Джексон ("Кримінальне чтиво", "Мерзенна вісімка", "Зоряні війни", а також Нік Ф'юрі в безлічі фільмів кінематографічного всесвіту Marvel) і комік Кріс Рок ("Догма", "Джей і Мовчазний Боб наносять удар у відповідь", "Доктор Дуліттл"), який ще й придумав сюжет до нової частини "Пили".

Ще один фільм жахів у кіноменю на тиждень – "Нечестиві" / The Unholy (США, 2021). Події картини розгортаються в маленькому провінційному містечку в Новій Англії, яке сколихнула низка надприродних подій. Один з журналістів береться за розслідування цих незвичайних явищ з надією врятувати власну кар'єру. Однак справа, яка мала принести йому славу, незабаром перетворилася на справжній кошмар.

Головну роль у фільмі виконав зірка серіалів "Надприродне" і "Ходячі мерці" Джеффрі Дін Морган. В американський прокат фільм вийшов на початку квітня 2021 року, отримавши в цілому не найкращі відгуки, що не дуже дивує, враховуючи перенасиченість жанру, в якому нині дуже складно вигадати щось оригінальне.

Крім того, з 13 травня в українських кінотеатрах почнуть показувати драму "Незвідана земля" / Land (США, Великобританія, Канада), що стала режисерським дебютом для актриси Робін Райт ("Форрест Гамп", "Чудо-жінка", "Картковий будинок"). Фільм розповідає про жінку на ім'я Іді (її роль грає сама Робін Райт), яка після трагічних подій в житті зовсім втратила зв'язок з навколишнім світом. Щоб знайти сили почати все спочатку, вона відправляється в суворий мальовничий край Скелястих гір. Однак вона навіть не підозрює, як одне рішення здатне змінити все її життя.

Фільм вийшов в американський прокат в лютому 2021 року і встиг отримати по більшій мірі позитивні відгуки. Так, на Rotten Tomatoes він отримав рейтинг 66% свіжості, а на IMDb – 6,6 балів з 10.

На кіногурманів цього тижня чекає відразу кілька фестивальних подій. По-перше, це фестиваль "Французька весна 2021. Вона створює кіно", під час якого в столичному кінотеатрі "Жовтень" покажуть шість найкращих фільмів від французьких жінок-режисерів, знятих в останні роки.

Так, драма "Засліплений" Сари Суко розповідає про боротьбу за свободу дівчини, чиї батьки потрапили в сектантську релігійну громаду. Серед акторів стрічки такі зірки, як Камілль Коттен ("Вбиваючи Єву", "Однієї чарівної ночі"), Жан-П'єр Дарруссен ("Обіцянка на світанку") і Ерік Каравака ("З волі Божої").

Комедія-учасник Одеського міжнародного кінофестивалю 2020 "На дивані в Тунісі" Манель Лабіді розповідає про жінку-психоаналітика, яка повертається з Парижа в рідний Туніс з мрією про власну практику, проте стикається з низкою бюрократичних проблем і колоритними пацієнтами. Головну героїню грае Голшифте Фарахані ("Патерсон").

Також до програми увійшла анімаційна картина "Ластівки Кабула" від Забу Брайтман і Елеї Гобе-Мевеллек – номінант програми "Особливий погляд" Каннського кінофестивалю 2019. Події стрічки розгортаються в Кабулі влітку 1998 року: влада належить тоталітарному режиму талібів, панує релігійний фанатизм, а жінки змушені повністю ховати обличчя.

Схожа проблематика присутня і в драмі "Папича" Мунії Меддур: Алжир, 1997 рік, на кожному кроці терористи, які хочуть встановити владу Ісламської держави. У часи, коли жінок пригнічують і контролюють, молода студентка захоплено готує показ мод. У ролях Ліна Кудрі ("Особливі") і Ширін Бутелла ("Люпен").

Драма "Лоскіт" Андреї Бескон і Еріка Метайє розповідає про дівчину, яку згвалтували в 8-річному віці. Подорослішавши, вона занурюється тілом і душею в свою кар'єру танцівниці, намагаючись розібратися з минулим. У 2019 році стрічка отримала премію "Сезар" за найкращі роль другого плану і адаптований сценарій.

Також в добірку "Вона створює кіно" увійшла історична мелодрама "Портрет дівчини у вогні" з Адель Енель ("Хеппі-Енд") і Ноемі Мерлан ("Полуничка"). Історична мелодрама Селін С'ямми розповідає про кохання двох жінок у Бретані кінця XVIII століття. Стрічка відзначена преміями Каннського кінофестивалю та Європейської кіноакадемії за найкращий сценарій і визнана найкращим фільмом 2020 року за версією Rotten Tomatoes.

Крім того, з 13 по 19 травня в Києві пройде щорічний Фестиваль американського кіно "Незалежність", в рамках якого кіноманам покажуть найцікавіші новинки ігрового та документального незалежного кіно з США.

Зокрема, в рамках фестивалю покажуть драму Лі Ісаака Чанга "Мінарі" про намагання сім'ї корейських емігрантів побудувати свою американську мрію. Картина отримала цього року чимало престижних нагород і номінацій, включаючи перемогу на "Золотому глобусі" в категорії найкращий фільм іноземною мовою.

Біографічна драма "Глорія" розповість про життєвий шлях знаменитої американської феміністки Глорії Стайнем, яка бореться за права жінок по всьому світу починаючи з 60-х років минулого століття і донині. У фільмі покажуть п'ять фігур Глорії, які познайомлять глядача з різними етапами її життя: юність в Індії, заснування журналу "Міс" в Нью-Йорку, впливова роль у розвитку руху "За права жінок" в 1960-х і надалі. Головні ролі у фільмі виконали Джуліанна Мур, Алісія Вікандер, Жанель Моне та інші.

Вестерн "Світ прийдешній" розповість романтичну історію двох жінок-поселенок, чия проста дружба незабаром переросла в справжню пристрасть. Головні ролі у фільмі виконали Ванесса Кірбі та Кетрін Уотерстон.

Якщо ви з якоїсь причини ще не встигли подивитися музичну драму "Звуки металу" з номінантом на "Оскар-2021" Різом Ахмедом, то зараз саме час. Вас чекає історія панк-барабанщика Рубена, який відчуває поступову втрату слуху. Усвідомлюючи невідворотність повної глухоти, Рубен розуміє, що його музична кар'єра, а разом з нею і життя знаходяться під загрозою.

Комедійна драма "Мейнстрім" від Джії Копполи (наймолодшої з тієї самої легендарної кінодинастії) розповість про дівчину на ім'я Френкі (її роль виконала підросла дочка Уми Турман і Ітана Хаука – Майя Хоук), яка застрягла на позиції бармена в локальному стендап-клубі. Разом з товаришем Джейком вона постійно задається питаннями цінностей сучасного суспільства, поки не зустрічає таємничого Лінка у виконанні Ендрю Гарфілда – хлопця, який, здається, живе поза всяких соціальних правил. Френкі так надихається, що вирішує зняти його анти-мейнстрімні переконання на відео і викласти в мережу. Світова прем'єра фільму відбулася на 77-му Венеціанському кінофестивалі.

Також під час фестивалю покажуть соціальну драму "Сурогат". За сюжетом фільму, веб-дизайнер з Брукліна із задоволенням погоджується стати сурогатною мамою і донором яйцеклітини для свого найкращого друга і його чоловіка. Однак на дванадцятому тижні вагітності допологовий тест повертається з несподіваними результатами, що ставить героїв перед складним моральним вибором.

Драма "Ніколи, рідко, іноді, завжди" також торкнеться теми материнства, але цього разу підліткового. Сімнадцятирічна дівчина дізнається, що вона вагітна, і твердо вирішує зробити аборт. Однак усвідомивши, що в рідній Пенсільванії їй це так просто не вдасться, вона в компанії кузини відправляється до Нью-Йорка.

Також у рамках фестивалю покажуть ретроспективу Девіда Лінча – глядачі зможуть побачити на "великому екрані" відразу три фільми культового режисера: "Синій Оксамит", "Дикі серцем" і "Малхолланд Драйв".

Крім того, з 13 по 19 травня на українських кіноманів чекає ще одна фестивальна подія – Каннський фестиваль короткометражних фільмів. Глядачам покажуть добірку з семи фільмів виробництва США, Канади, Гонконгу, Аргентини, Румунії та Словенії, показаних на одному з найвідоміших кінофестивалів світу в 2020 році. Це драматичні історії про нещасні сім'ї, зраду і труднощі любові у всіх її проявах, божевільна анімація, і навіть комедія від голлівудського режисера з Віллом Феррелом в головній ролі.

Що нового в онлайн з 13 травня

Відчувши подих HBO Max і Disney+ в спину, найбільший стрімінговий сервіс Netflix почав з особливою завзятістю поповнювати свою бібліотеку (навіть уклавши довготривалий договір з Sony). І якщо гучних серіальних проектів на цього тижня там заплановано не так вже й багато, то повнометражних новинок буде більш ніж достатньо.

По-перше, 14 травня вийде довгоочікуваний бойовик з елементами фільму жахів "Армія мерців" / Army of the Dead (США, 2021) від Зака Снайдера ("300 спартанців", "Світанок мерців", "Хранителі", "Заборонений прийом", "Ліга справедливості Зака Снайдера"). Фільм розповість про групу найманців, які влаштовують пограбування казино в Лас-Вегасі під час навали зомбі. Головну роль у фільмі виконав Дейв Батіста (Дракс з "Вартових Галактики" в кіновсесвіті Marvel).

UPD: 14 травня фільм вийшов тільки в США, для всього іншого світу він буде доступний з 21 травня.

Ще одна довгоочікувана повнометражна новинка від Netflix від 14 травня – детектив "Жінка у вікні" / the Woman in the Window (США, 2021) від Джо Райта ("Гордість і упередження", "Соліст", "Темні часи"). Картина мала побачити світ ще восени 2019 року, проте її реліз перенесли спочатку через провальні тест-перегляди, а потім через COVID-19. У підсумку фільм переробили, а права на нього дісталися Netflix.

Фільм розповість про жінку з агорафобією (страх відкритого простору), на очах якої відбувається жорстокий злочин. Головні ролі виконали Емі Адамс ("Афера по-американськи", "Кручений м'яч", "Ліга справедливості", "Майстер"), Уайатт Рассел ("Чорне дзеркало", "Сокіл і Зимовий солдат", "Оверлорд"), Ентоні Макі (Сокіл / Капітан Америка в кіновсесвіті Marvel), а також легенди Голлівуду – Гері Олдмен і Джуліанна Мур.

Також 14 травня не Netflix з'явиться перший сезон біографічного міні-серіалу "Хальстон" / Halston (США, 2021) про американського модельєра Роя Хелстона Фроуіка, відомого як Хальстон, який отримав міжнародну популярність в 1970-х роках. Його мінімалістський і чистий дизайн, часто зроблений з кашеміру або ультразвуку, був новим явищем на дискотеках середини 1970-х і перевизначив американську моду. Головну роль в серіалі виконав Юен Макгрегор ("Трейнспоттінг", "Зоряні війни", "Ангели і демони", "Фарго").

Крім того, в неділю, 16 травня, Netflix вивалить цілу пачку фільмів на будь-який смак, випущених в минулі роки іншими кіностудіями, в тому числі:

  • стильна наукова фантастика "З машини" /Ex machina (2014) з Алісією Вікандер, Оскаром Айзеком і Доналом Глісоном
  • оскароносна драма "Горбата гора" / Brokeback Mountain (2005) з Хітом Леджером, Джейком Джилленхолом, Мішель Вільямс і Енн Хетеуей, що вважається "першим в історії кіно гей-вестерном"
  • трилер "Перекладачка" / The Interpreter (2005) з Ніколь Кідман
  • еротична мелодрама "П'ятдесят відтінків сірого" / Fifty Shades Of Grey (2015) з Дакотою Джонсон і Джемі Дорнаном
  • фантастичний бойовик "Втеча з Нью-Йорка" / Escape from New York (1982) від режисера Джона Карпентера з Куртом Расселлом у головній ролі
  • біографічна драма "Жовтневе небо" / October Sky (1999) про сина американського шахтаря, який, будучи підлітком, під враженням від запуску радянського супутника вирішив побудувати ракету
  • драма "Втрачений рейс"/ United 93 (2006), в основі якої лежить трагічна історія захоплення терористами літака рейсу United Airlines-093 під час терактів 11 вересня 2001 року
  • нашуміла кіноепопея "Отроцтво"/ Boyhood (2014), що оповідає про історію життя хлопчика на ім'я Мейсон – зйомки якої тривали цілих 11 років
  • анімаційний фільм "Пігвіни Мадагаскару" / Penguins of Madagascar (2014)
  • романтична комедія "40 днів і 40 ночей" / 40 Days and 40 Nights (2002) з Джошем Хартнеттом і Шеннін Соссамон
  • детективна комедія "Примарний патруль" / R. I. P. D.: Rest in Peace Department (2013) з Райаном Рейнольдсом та Джеффом Бріджесом

Також 14 травня на Amazon Prime вийде перший епізод історичного серіалу "Підземна залізниця" / The Underground Railroad (США, 2021), що є адаптацією однойменного роману лауреата Пулітцерівської премії Колсона Уайтхеда. У серіалі показана альтернативна версія США середини XIX століття, в центрі подій якої – двоє рабів, які намагаються втекти з плантації. Вони йдуть по так званій Підземній залізниці – вигаданій транспортній системі, доповненій секретними маршрутами і притулками.

Крім цього, у вас є можливість подивитися фільми, що вийшли в минулі тижні: екшн-трилер "Ті, хто бажають моєї смерті" з Анджеліною Джолі, фантастичний трилер "Покоління Вояджер" з Лілі-Роуз Депп і Коліном Фарреллом, драму "Батько" з Ентоні Хопкінсом, фантастичний бойовик "Мортал Комбат", кримінальний бойовик "Геніальне пограбування", фантастичний фільм "Дорога хаосу" з Томом Холландом і Дейзі Рідлі, історичну драму "Мінамата" з Джонні Деппом та інші. Також на глядачів чекають нові епізоди серіалів, про які ми писали в попередніх оглядах.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся