Президент Європарламенту Єжи БУЗЕК вважає, що основними цілями “Східного партнерства” мають стати економічна співпраця, розвиток демократії та лібералізація візового режиму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Президент Європарламенту заявив сьогодні у Страсбурзі під час відкриття сесії Парламентської Асамблеї ЄвроНЕСТ (Європарламент – парламенти країн-учасниць “Східного партнерства”).

“Питання, пов’язані з Африкою та Близьким Сходом, зараз, як кажуть, “в моді”, однак я можу сказати, що питання східних сусідів також завжди будуть важливими для ЄС”, - наголосив Президент Європарламенту.

Відео дня

Він зазначив, що відкриття ринків Європи для країн “Східного партнерства” та відкриття їхніх ринків сприятимуть економічній співпраці між ЄС та східними сусідами, а відтак – і добробуту громадян в цих країнах.

Разом з тим, Є.БУЗЕК звернув увагу на важливість демократичних реформ.

“Не може бути довготривалої стабільності без демократії, без верховенства права”, - сказав він.

Третім пріоритетом “Східного партнерства” Президент Європарламенту назвав лібералізацію візового режиму.

“Відкриття кордонів для громадян. Це люди мають інтегруватися, а не уряди. І тому питання лібералізації візового режиму є дуже важливим для нас”, - сказав Є.БУЗЕК.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні у Страсбурзі розпочала роботу перша сесія Парламентської Асамблеї ЄвроНЕСТ, в якій беруть участь депутати Європарламенту, а також парламентів п’яти країн-учасниць “Східного партнерства”: Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови та України. Депутати парламенту Білорусі поки не беруть участь в роботі Асамблеї з політичних причин.

Сьогодні депутати планують схвалити доповідь з рекомендаціями для саміту “Східного партнерства”, який відбудеться 29-30 вересня у Варшаві, резолюцію по Білорусі, а також План роботи на 2011-2012 роки.