Увечері 1 жовтня після відвідання Чернівецького єпархіального управління Святіший патріарх Московський і всієї Русі Кирил вирушив до Свято-Духового кафедрального собору Чернівців, де звершив всенічне бдіння.

Як повідомляє офіційний сайт РПЦ, на богослужінні були присутні міністр палива та енергетики України Юрій БОЙКО, голова державної обласної адміністрації Чернівецької області Михайло ПАПІЄВ, в.о. голови обласної ради Чернівецької області Валентин МАНИЛИЧ, заступник голови Синодального інформаційного відділу І.МЄЩАН, депутати Верховної Ради України, представники обласної та міської адміністрації.

Храм не міг вмістити всіх віруючих, тому перед храмом було встановлено екран, на якому транслювалося богослужіння.

Відео дня

Після закінчення всенічного бдіння Святішого Владику привітав митрополит Онуфрій і підніс Його Святості ікону Спасителя.

Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом. У дар храму Святіший патріарх передав список Казанської ікони Божої Матері, віруючим були роздані іконки із зображенням св. Іоанна Сочавського з патріаршим благословенням.

На завершення було проспівано многоліття Святішому патріарху Кирилу церковнослов`янською і румунською мовами.

Завтра, 2 жовтня, Святіший Патріарх Кирил звершить освячення Троїцького собору Вознесенського Банченського чоловічого монастиря і очолить у ньому Божественну літургію, а також візьме участь у відкритті будинку дітей-інвалідів при Банченському монастирі.

***

Кафедральний собор Зішестя Святого Духа у Чернівцях було закладено в 1844 році. Автор проекту — віденський архітектор Фердинанд Ролль. Будівництво велося з перервами до 1864 року. Внутрішні оздоблювальні роботи тривали до кінця XIX століття.

Активну участь в організації будівництва та облаштування храму брав перший митрополит Буковинський і Далмацький Євгеній (Гакман), який у липні 1864 року освятив храм. Митрополит Євгеній помер 12 березня 1873 року і був похований у гробниці цокольного приміщення собору.

Статус кафедрального храм зберігав із моменту спорудження до 1960 року, коли під час чергової кампанії по боротьбі з релігією його було закрито (на період з 1960 по 1989 рр. архієрейську кафедру було перенесено до Свято-Миколаївського собору в Чернівцях). Багато років будівля пустувала, а в 1976 році почалися роботи з переобладнання приміщення собору під виставку товарів народного споживання і художньої картинної галереї. Будівельники натрапили на труну митрополита, і за вказівкою тодішнього керівництва його останки таємно були вивезені в невідомому напрямку. Місце перепоховання досі не знайдено.

У 1989 році будівлю собору було повернуто Церкві. 12 березня 2006 року, в річницю смерті митрополита Євгенія, на території собору з благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія владиці Євгенію відкрили пам`ятник. Автори — скульптор Микола Мирошниченко та архітектор Віктор Кільчицький.