І пролинуло це слово між братами, що учень той не помре
Євангеліє від Іоанна

Сьогодні Православна Церква молитовно згадує кончину апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Весь великий і святий дух цього апостола виявився у беззавітній, відданій до самопожертвування любові до Христа Спасителя. Щойно він почув покликання до апостольського служіння - відразу ж залишив усе земне, мирське і цілком віддався своєму Божественному Вчителю, невідступно слідуючи за Ним всюди і слухаючи Його Божественні слова.

Святий апостол став свідком найважливіших подій в житті Спасителя: він бачив славу Його на горі Фавор під час преображення, був і у Гетсиманському саду під час Його скорботної молитви про чашу. Він єдиний з апостолів безстрашно послідував за своїм Божественним Наставником, прийшов на Голгофу, співчував Йому і молився з Ним Небесному Отцю. І на Голгофі Іоанн один і єдиний; тут вище за нього, тобто ближча до хреста одна Матір Іісусова і його! Саме тут він удостоївся прийняти останній заповіт Спасителя: бути сином для Божої Матері.

Відео дня

Любов апостола Іоанна допомогла йому швидше за інших обранців повірити у Воскресіння Спасителя, а потім і впізнати Його при появі на Тіверіадському морі. Не ослабла любов апостола до Христа і після Його вознесіння. Цією силою любові до Христа пройняті усі священні писання святого апостола.

Апостол Іоанн прожив більше ста років. Він на багато років пережив інших очевидців Господа, довго залишаючись єдиним живим свідком земних шляхів Спасителя. Коли настав час відходу апостола Іоанна до Господа, він віддалився за межі Ефеса з сімома своїми учнями і звелів приготувати для себе в землі хрестоподібну могилу, в яку ліг, сказавши учням, щоб вони засипали його землею. Учні з плачем цілували свого улюбленого наставника, але, не наважуючись не послухатися, виконали його веління. Вони закрили обличчя святого платом і закопали могилу. Дізнавшись про це, решта учнів апостола дійшла місця його поховання і розкопала могилу, але нічого в ній не знайшли.

Православіє в Україні