Патріарх Московський і всія Русі Кирило виступає в цілому проти відновлення смертної кари в Росії, але не відкидає можливості її застосування для маніяків і терористів.

Росія при вступі у Раду Європи в 1996 році взяла на себе низку зобов`язань, у тому числі скасувати смертну кару. Наприкінці 1990-х років Росія ввела мораторій на страту.

У листопаді 2009 року Конституційний суд РФ продовжив мораторій на застосування вищої міри покарання - до того моменту, коли Держдума ратифікує протокол про її скасування.

Відео дня

"Я проти смертної кари в сучасній Росії. Сьогодні, щоб усунути конкурента, замовляють кілера. При нинішньому стані наших судів, якщо буде страта, за законом будуть прибирати людей, і це - страшна небезпека", - заявив патріарх Кирило в інтерв`ю телеканалу Росія, молдовським і румунським телеканалам за підсумками свого візиту до Молдови, який тривав 8-10 жовтня.

Він зазначив, що говорити про відродження смертної кари можна тільки в тому випадку, якщо йдеться про покарання "маніяків, масових вбивств, терористів", однак навіть у цьому випадку необхідно "мати докази, що ця людина дійсно була такою".

РИА Новости