У Дніпропетровську через відсутність фінансування виникла загроза руйнування Богородицької фортеці, яка вперше згадується у літописах XVI сторіччя.
Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомила науковий керівник Лабораторії археології Придніпров’я Дніпропетровського національного університету Ірина КОВАЛЬОВА.
«Практично у межах Дніпропетровська розташований археологічний пам’ятник cвітового значення, до якого легко добратися по воді та автошляхами. Тут є всі умови для створення археологічного музею під відкритим небом. Однак наразі, по завершенню сезону, археологи змушені засипати всі проведені розкопки, адже без нагляду старовинні споруди просто зруйнуються», - зазначила І.КОВАЛЬОВА.
За її словами, Україна ризикує втратити археологічну пам’ятку світового значення.
Археолог наголосила, що через відсутність фінансування археологічних робіт сьогодні досліджено не більше 5% території Богородицької фортеці.
При цьому вже проведені роботи фінансувалися за рахунок спонсорів.
***Богородицька фортеця є пам’яткою архітектури національного значення. Вона була побудована на місці містечка Стара Самара, перша згадка про яке датується 1576 роком. Архітектором фортеці був Вільям фон Зален, який працював при гетьману І.Мазепі.