У Верховній Раді зареєстровано проект закону, що дозволяє церковним організаціям засновувати вищы, середні шкільні та дошкільні навчальні заклади. Передбачається, що програми в цих закладах не відрізнятимуться від навчальних програм у державних школах і вузах, проте окрім цього там викладатимуть і релігійні дисципліни. Представники церков позитивно поставилися до запропонованої ініціативи, проте стверджують, що навряд чи зможуть утримувати навчальні заклади самостійно.
Законопроект передбачає внести зміни до п`яти законів, що регулюють сферу вищої, середньої, середньої спеціальної і дошкільної освіти. У документі пропонується дозволити церковним організаціям створювати навчальні заклади всіх рівнів. Наразі таким правом володіють державні органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, а також приватні підприємства незалежно від форм власності, а церковним організаціям можна створювати лише заклади для підготовки священнослужителів і представників різних церковних спеціальностей.
Як пояснив один з авторів документа, народний депутат Володимир Марущенко ("Наша Україна-Народна самооборона"), навчальні програми в церковних закладах не будуть відрізнятися від державних. Крім іншого, там будуть викладати церковні дисципліни, які вважатиме потрібними та чи інша конфесія. «Ми не говоримо про якісь закриті церковні заклади - це будуть звичайні школи та інститути, в які зможе вступити кожен, хто хоче навчатись в релігійній атмосфері. Сподіваюся, що у таких закладах школярі та студенти будуть не пиво пити, а розпочинати навчальний день з молитви ", - вважає пан Марущенко.
З ним згоден секретар Священного синоду Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) єпископ Євстратій (Зоря). На його думку, "діти з віруючих сімей повинні засвоювати, крім освітніх програм, ще й релігійні цінності". "У всіх цивілізованих країнах давно існують релігійні школи", - нагадав єпископ Євстратій. Разом з тим, за його словами, прийняття закону не означає миттєвої появи навчальних закладів подібного плану. «Зараз нам вистачає коштів тільки на утримання Київської духовної академії, так що найближчим часом ми не зможемо відкрити школу або інститут", - заявив єпископ Євстратій.
Експерти до ініціативи поставилися обережно. "Що стосується вищих навчальних закладів, то за умови суворого дотримання державних освітніх стандартів це цілком допустимо", - заявив виданню міністр освіти і науки у 2005-2007 роках Станіслав Ніколаєнко. Водночас екс-міністр розкритикував ініціативу відкриття подібних загальноосвітніх шкіл, бо це, на його думку, може привести до розколу в суспільстві: "Таке було б можливо, якби існувала всього одна конфесія. А оскільки у нас їх кілька, можна обмежитися недільними школами і не викладати дітям постулати певної церкви".
Колишній кандидат богослов`я, який був діячем атеїстичного руху в СРСР і піддавався за це анафемі в 1959 році, Євграф Дулуман до ініціативи народних депутатів поставився негативно. "У мінливому сучасному світі і без того занадто мало часу для отримання необхідної інформації. А молоді хочуть ще й викладати церковні дисципліни, які тільки отупляють людину. Церкві цілком досить і тих освітніх установ, які в неї є", - заявив пан Дулуман.
Коммерсантъ
http://www.kommersant.ua/doc-rss/1837753