За словами співробітника російського Наукового центру психічного здоров`я, психіатра Ольги Щолокової, серед віруючих на парафіях відсоток людей з психічними захворюваннями може становити від 10 до 50%.
Про це повідомляє Синодальний відділ церковної благодійності та соціального служіння РПЦ, підбиваючи підсумки круглого столу в РПІ св. Іоанна Богослова з проблем пастирської допомоги душевнохворим.
За словами психіатра О.Щолокової, через страждання і обмеження, що накладаються хворобою і лікуванням, проблеми соціалізації та працевлаштування, а також негативне ставлення самого суспільства до психічних хвороб такі люди відчувають соціальну ізоляцію. Вони можуть комфортно почувати себе лише серед людей з іншими цінностями, ніж серед тих, якими живе навколишній світ, а носіями таких цінностей як раз і стають релігійні спільноти.
Але і в Церкві до психічно нездорових людей часто ставляться як до біснуватих, священики посилають їх на «вичитку». На думку більшості православних лікарів-психіатрів, цей стереотип необхідно зруйнувати. Найбільш плідним є поєднання пастирської та медичної допомоги психічнохворим.
Прикладами комплексної допомоги психічно хворим, а також співзалежним людям можуть слугувати школа тверезіння при московському храмі Воскресіння Христового в Сокольниках, благодійна діяльність парафії храму св. прав. Іоанна Кронштадського в селі Морське в Криму, про які розповіли у своїх доповідях учасники цих соціальних проектів Михайло Благонравов та Євген Нелюбін.
На круглому столі було визнано необхідним створення реабілітаційних програм для психічно хворих, які пройшли лікування в лікарні і увійшли в стадію ремісії. На думку психіатра, психотерапевта Ігоря Ульянова, для успішної ресоціалізації таких хворих потрібні помічники, що «супроводжують» їх на шляху одужання, які зможуть сприяти їм знову знайти втрачені побутові та соціальні навички.
За підсумками зустрічі була прийнята спільна резолюція, в якій учасники круглого столу пропонують ініціювати всебічне обговорення проблематики психічних захворювань з наукової та богословської точок зору з метою вироблення інтегрального підходу.
Крім того, поглибити курс «пастирської психіатрії» в духовних навчальних закладах, видавати спеціальні навчальні посібники та наукові праці, присвячені пастирському опікуванню психічно хворих людей.
Також пропонується ввести психоосвітні програми для катехитів, соціальних працівників, сестер милосердя та інших мирян, залучених в соціальну діяльність парафій.
Разом з тим, рекомендується створити інститут соціальних працівників, що спеціально допомагають психічно хворим людям та опікуються ними, а також розробити форми реабілітації психічнохворих.
Учасники зустрічі висловили стурбованість практикою масових «вичиток» без достатніх для цього підстав, а також пропагандою відмови від психіатричного лікування та есхатологічними настроями, характерними для деяких парафій і громад РПЦ.