Одеська обласна рада виділила 1,5 млн. грн. на ремонтно-відновлювальні роботи Спасо-Преображенського собору в райцентрі Болград, що згорів 26 січня.
Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення сьогодні на сесія прийняли депутати облради.
За словами голови Одеської облради Миколи ПУНДИКА, «пожежа в соборі обпалила серця не тільки болгар Одещини. Партія регіонів не залишиться осторонь цієї біди і зробить все можливе і необхідне для того, щоб історичний храм було відновлено в найкоротші терміни».
Він відзначив, що «це обов’язок Партії регіонів, оскільки всі знають, що болгари традиційно підтримують нашу партію, знаючи, що ми дотримуємося слова, що ми завжди виконуємо свої зобов`язання».
Як зазначалося на сесії, щоб знайти кошти на ремонт храму, депутатська більшість вирішила «перерозподілити частину бюджетних коштів», раніше передбачених обласним бюджетом на 2012 рік. Депутати мають намір і надалі залучати кошти для відновлення цього собору.
Як повідомляв УНІАН, Спасо-Преображенський кафедральний собор в Болграді, що є пам`яткою архітектури національного значення, загорівся вранці 26 січня. Розповсюдженню вогню сприяла конструктивна особливість собору - дерев`яна обрешітка, а також поліетиленова плівка всередині собору, де проводилися реставраційні роботи. Повністю згасити пожежу вдалося лише наприкінці дня.
Ікони і предмети церковного начиння, які можна було винести з собору, врятували військовослужбовці дислокованої в Болграді 12-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ ЗСУ.
Висновок фахівців МНС про причину виникнення пожежі в Спасо-Преображенському соборі поки що не обнародувано. Згідно з даними міліції, вогонь міг зайнятися через халатність будівельників - залишений вночі без нагляду включений електрообігрівач, яким сушили купол будівлі.
Проте в Управлінні МНС в Одеській області цей висновок не підтверджують.
Тим часом, настоятель собору отець ВАСИЛЬ запевнив, що напередодні пожежі, 25 січня, сам закривав храм і переконався, що всі електроприлади були відключені від електромережі. На користь версії про підпал він також навів свідчення очевидців, які першими побачили пожежу.