Як поводитися під час грози / фото ua.depositphotos.com

Синоптики обіцяють, що скоро спека спаде, і температура повітря буде коливатися в діапазоні від + 25°C до +30°C. Але довгоочікувана свіжість прийде не одна - принесе з собою зливи, а в деяких областях навіть шквальні вітри і різке погіршення погоди. Ми розповімо про те, як убезпечити себе під час грози, а також торкнемося животрепетної теми - можна або не можна користуватися мобільним телефоном та іншою технікою під час блискавки. 

Раніше ми розповідали про те, як Одесу затопило через сильні зливи. 

Як поводитися під час грози в полі або на пляжі

Гроза в полі / фото ua.depositphotos.com

У полі насамперед підіть від вогню, а краще - тушкуйте багаття. Дим підсилює електропровідність повітря. Також не варто брати з собою в притулок металеві предмети - чашки, ложки, тарілки і тд. Одягніть дощовик і сховайтеся в яру, тоді "мішенню" блискавки будете не ви, а більш висока точка. Якщо немає яру, то в якості притулку вибирайте найнижче дерево.

Відео дня

Присядьте навпочіпки не торкайтеся землі - взуття не проводить струм, А шкіра - так. Найкраще сховатися в гаю. Провідником стає мокрий дуб, в'язь і тополя, в меншій мірі - сосна і ялина, ще менше - береза і клен.

Бувши на пляжі, надіньте взуття і підіть подалі від водойми. Сховайтеся в наметі, яру або гаю. Якщо ж блискавка застала вас в човні - швидше пливіть до берега, так як зараз для розрядів струму ви - найвища точка над водою. До того ж. морська вода небезпечніше прісної - сіль підсилює рух заряджених частинок.

Як поводитися під час блискавки вдома або в місті

Якщо гроза застала вас в квартирі, припиняйте роботу всіх електроприладів, якими користувалися. Решту відключіть від живлення. Це допоможе запобігти поломку техніки, якщо в будинку порушена ізоляція. Закрийте вікна, так як скло не пропускає електрику.

Читайте такожНа жителів сходу України чекає сюрприз: прогноз погоди на 30 липня (карта)У місті ризик стати "жертвою" блискавки нижче - багато будівель вище вас. Але береженого Бог береже - заходьте під землю або в перший - ліпший магазин.

Не використовуйте металеві парасольки. Зніміть золоті та срібні прикраси - ці метали відмінно проводять струм.

Пам'ятка як поводитися під час грози - де сховатися в горах

Швидко спускайте вниз по мотузці свою поклажу і йдіть під схил з козирком не менше 2 метрів. Якщо схилу немає, то спускайтеся до підніжжя, намагаючись мінімально торкатися мокрих каменів. Ховайтеся в намет - прогумована вона не проводить струм. Сідайте на каремат і споруджуйте заземлення: прив'яжіть до самого верхнього металевого кріплення намету дріт, а другий кінець закопайте в землю.

Як поводитися під час грози в машині

Це найкращий сценарій для того, щоб перечекати негоду. Машина - діелектрик через гуму, якою вона впирається в землю і внутрішніх матеріалів, що не проводять електрику.

Мобільним телефоном користуватися не варто, його на час грози краще вимкнути.

Як визначити де гроза і чи варто боятися кульової блискавки

Кульова блискавка-міф чи реальність / weekend.perfil.com

Рахуйте час між спалахом і гуркотом. Якщо пауза не більше однієї секунди, то гроза максимум в радіусі 300 метрів, три секунди - відстань від вас до епіцентру грози близько 1 км, більше - не менше 1500 м. 

З приводу кульової блискавки версій три:

  • це лише галюцинація, так як бачили її одиниці;
  • кульова блискавка - "продукт", створений в лабораторії;
  • плазмоїд - живий організм, з'являється тільки перед тими, хто несамовито боїться його.

У будь-якому випадку, якщо ви вірите в кульову блискавку і побоюєтеся зустрічі, пам'ятайте - це "щось" реагує на потоки повітря. Тому, при контакті з таким явищем завмріть і не рухайтеся.

Вас також може зацікавити: