Фото УНИАН

Міністр юстиції Павло Петренко вважає, що вищі посадові особи - державні службовці I-III рангів заслуговують на люстрацію, оскільки жоден з них не подав у відставку на знак протесту проти політики тодішньої влади під час Майдану.

Про це міністр заявив у ході круглого столу в рамках проекту «Схід+Захід», ініційованого інформаційним агентством УНІАН, телеканалом УНІАН-ТБ і Телевізійною службою новин каналу «1+1».

Читайте такожЗі Служби зовнішньої розвідки України від початку року звільнили 249 співробітників

«Я часто чую, що серед чиновників дуже багато професіоналів, які не мали відношення до злочинів під час Революції гідності, і вони не були помічені в корупційних схемах. Але моя відповідь дуже проста: ті, хто був керівниками міністерств та відомств, центральних органів виконавчої влади, це політичні посади. Під час подій на Майдані 30 листопада, 10 грудня не проявили свою громадянську позицію і навіть не звільнилися. Жоден чиновник 1-3-ї категорії тоді не звільнився. 20 лютого також ніхто не подав заяву про відставку, хоча в них був шанс не потрапити під люстрацію, написавши тоді заяву про відставку. Тому неправильно говорити, що когось невиправдано звільнять», - наголосив Петренко.

Водночас міністр визнав, що держава зіткнеться з певним дефіцитом кадрів у процесі люстрації.

Читайте такожПід люстрацію потрапить не катастрофічна кількість людей - міністр юстиції

«Напевно, на якомусь етапі буде проблема з професіоналами, але я як людина, що прийшла на держслужбу всього 7 місяців тому і яка не мала раніше досвіду державної служби, я зіткнувся з іншою проблемою: державні службовці з великим досвідом мають проблеми з ефективністю і спроможністю. Вони, може, й хороші спеціалісти, але система була побудована так, що всі працювали лише на процес, а не на результат», - сказав Петренко.