Шенгенская виза / REUTERS

Жителям окупованого Криму почали оформляти російські закордонні паспорти, але отримати візу у країни ЄС в Росії вони не зможуть, повідомляє РБК.

Візи у країни Шенгенської угоди кримчани зможуть оформити лише у Києві. Посольство Німеччини в Києві вже попередило жителів Криму про те, що лише українське консульство та візові центри на території цієї країни вправі приймати заяви від резидентів Криму.

Читайте такожОкупанти починають видачу російських закордонних паспортів у Криму

Відео дня

«Це стосується заявників, місцем проживання яких є Крим, незалежно від того, чи вони мають український паспорт, чи паспорт виданий на законних підставах третьою країною», - уточнюється на офіційному сайті німецького представництва.

Позиція Євросоюзу щодо видачі віз жителям Криму країнами Шенгенської угоди не змінювалася, повідомив прес-секретар представництва ЄС у Росії Сорен Ліборіус.

Євросоюз не визнає нелегальну анексію Криму РФ і вважає півострів українською територією. Саме тому від осіб, які постійно проживають на території Криму, чекають подачі заяв на візи у консульствах країн Шенгенської угоди на території України.

Представництво ЄС відповідає за візову позицію лише тих країн, що входять у Шенгенську угоду, пояснив Ліборіус. Великобританія, яка не входить до Шенгену, має свої візові процедури, але позиція британських колег щодо кримського питання не відрізняється від загальноєвропейської, запевнив він.

Водночас у Росії далеко не всі бачать у неможливості для кримчан отримати візи до країн Європи на території Росії серйозну проблему. Так, депутат-єдинорос, заступник голови комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного будівництва Дмитро Вяткін заявив, що жителям Криму зовсім не обов'язково їздити до Європи.

«Якщо вважати, що Європа - єдине місце, куди можна поїхати, то це проблема. Але ж це не так. Не бачу в цьому проблеми. Країни, що входять у зону Шенгенської угоди, і раніше відмовляли у візі без будь-якого пояснення причин», - сказав він.

Раніше УНІАН повідомляв, що Євросоюз введе біометричні візи для росіян.