Рада приняла изменения в Налоговый кодекс \ Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, за таке рішення проголосували 250 депутатів при необхідних 226.

Читайте такожДо Ради прибули прем'єр і міністри

Документ закріплює ряд ключових податкових змін, які стосуються оподаткування доходів громадян - зарплат, пасивних доходів, пенсій, оподаткування майна, включаючи нерухомість, автотранспорт, реформує систему груп спрощенців, а також вводить акциз на електроенергію і податок з реалізації підакцизних товарів.

Відео дня

Представляючи проект закону в парламенті, прем`єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що підвищене оподатковування приватних нафтогазовидобувних компаній вводиться на постійній основі, зокрема, на нафту - 45% при видобутку до 5 км, 21% - понад 5 км. Для природного газу, що реалізується не для потреб населення, - 55% при видобутку до 5 км, і 28% - при покладах понад 5 км. Для компаній, які ведуть видобуток вуглеводнів за договорами спільної діяльності, незалежно від глибини залягання ресурсів, рентна ставка складе: в 1-му кварталі 2015 року - 60%; у 2-му кварталі - 65%; в 3-му кварталі - 70%.

”Ідея полягає в тому, щоб стимулювати підприємства, які мають договори про спільну діяльність з видобутку природного газу, на перехід до договорів про розподіл продукції”, - зазначив Яценюк.

Також прем`єр-міністр заявив про введення податку на транзит природного газу та аміаку, для якого необхідний буде окремий закон.

Крім цього Яценюк повідомив, що вводиться податок на пасивні доходи.

Читайте такожРада має намір зменшити єдиний соцвнесок до 25% наступного року

”Ми з вами вводимо оподаткування так званих пасивних доходів ... - це відсотки, дивіденди, роялті. Ми підвищуємо ставку податку для пасивних доходів, увага, які пасивні доходи - відсотки, роялті та інвестиційний прибуток, - з 15% до 20%. Далі, для дивідендів, які були виплачені суб`єктам підприємницької діяльності, які є платниками податку на прибуток, ставка 5%. Для суб`єктів підприємницької діяльності, які не є платниками податку на прибуток, ставка - 20% ”, - сказав Яценюк.

Щодо податку на нерухомість, прем`єр зазначив, що він зараховується і адмініструється місцевими органами влади. За його словами, не обкладаються податком квартири площею до 60 квадратних метрів і будинки до 120 кв. м. Також не оподатковується нежитлова нерухомість, яка використовується в аграрному секторі, у промисловості, МАФи та кіоски, а також ринки.

Крім цього прем`єр-міністр повідомив, що вводиться податок на оборот лотерей в розмірі 10%, а також підвищуються всі ставки на ліцензії з алкоголю та тютюну.

Документ входить у пакет підготовлених урядом законопроектів, необхідних для ухвалення державного бюджету на 2015 рік, і був прийнятий в першому читанні 25 грудня.