REUTERS

Але при цьому лідери ЄС і США не звертають увагу значно важливіший вибір, який перед ними постав: як впоратися з Росією Володимира Путіна.

Про це на сторінках Newsweek пише директор проекту з вивчення світового устрою і стратегії Brookings Institution Томас Райт. На його думку, сьогодні в Донбасі триває війна не лише за суверенітет України. На карту поставлено фундаментальні засади європейської системи безпеки, пише ZN.

Читайте такожПутін не досяг мети всередині України, слід чекати нових дій на Донбасі - Брідлав

Відео дня

"США і Євросоюз створили і підтримують регіональний порядок, заснований на інститутах, верховенстві закону і об'єднаннях, які відкриті для всіх країн. Але Росія вважає такий порядок порушенням її права на роль в Європі. В Кремлі вважають свою країну великою державою зі сферою впливу", - йдеться в статті.

Таким чином раніше оглядачі писали, що в США доводиться обирати між новою Холодною війною і потуранням російським примхам. Однак Райт вважає, що є й інший сценарій, який передбачає осучаснення політики стримування Росії.

На його думку, нове стримування повинно бути регіональним, а не глобальним, оскільки Росія загрожує лише Європі. Крім того, воно повинно базуватися на звичайному озброєнні без нарощування ядерного арсеналу.

Також автор радить Заходу протистояти саме режиму Володимира Путіна, а не Росії як такій. Він нагадує, що в часи Холодної війни США і Європа протистояли в першу чергу тиранії Йосипа Сталіна. І Коли президент США Дуайт Ейзенхауер не наважився піти на розрядку відносин з Радянським Союзом після смерті тирана, прем'єр-міністр Великобританії Вінстон Черчіль назвав це історичною помилкою.

Тому зараз Захід повинен дати росіянам зрозуміти, що він готовий повернутися до нормальних відносин за умови певних змін у зовнішній політиці Росії. Також Райт радить НАТО дати зрозуміти Кремлю, що всі країни-учасниці будуть рішуче виконувати 5-ту статтю про спільну оборону.

Крім того, на його думку, ЄС і США повинні змінити своє ставлення щодо України. Райт цитує журналістку Ен Еплбаум, яка писала: "Збудуйте нову Берлінську стіну навколо Донбасу у вигляді демілітаризованої зони і ставтеся до решти України, як до Західної Німеччини". Оглядач додає, що Київ не може вистояти самостійно проти агресії Москви. Тому йому необхідна підтримка Європи і США у захисті тих територій країни, які він контролює.

Також Євросоюзу варто звернути увагу на радикалів і популістів, яких фінансує Кремль, і які намагаються зруйнувати об'єднання. Їхня діяльність в Європі може закінчитися поверненням континенту до сфер впливу, про що мріє Путін. Раніше видання Frankfurter Allgemeine писало, що Захід зможе стримувати агресивного Путіна лише за допомогою страху.

"Наприклад, чи наважився б Путін на окупацію Криму, якби знав, що в України є ядерна зброя?" - йдеться в статті.

В цей же час, США прописали у своїй стратегії нацбезпеки стримування російської агресії. Крім того, підкреслюється, що Вашингтон продовжить "накладати значні витрати на Росію" за допомогою санкцій, а також інших засобів в умовах боротьби з дезінформацією Москви шляхом поширення правди.