Кравчук / Michał Józefaciuk

Про це заявив екс-президент України Леонід Кравчук у коментарі виданню "Гордон".

"Смерть такого яскравого і талановитого політика і людини - величезна втрата, важкий удар. Із загибеллю Бориса Нємцова пішла не просто епоха, але надія на майбутнє Росії", - зазначив Кравчук.

Читайте такожУ Петербурзі відбулася акція пам'яті Нємцова

Відео дня

"Нємцов був для нинішньої російської влади гримучою сумішшю. Він не лише брав участь, але й організовував протестний рух, був лідером опозиції, розповідав народу правду про кремлівський режим, відкрито говорив про масштаби крадіжок на Олімпіаді в Сочі у 2014-му, про колосальні кошти, якими володіють нинішні лідери Росії, про їхні закордонні рахунки. Нємцов становив для владної еліти РФ певну небезпеку, тому що був демократом не за формою, а по суті. За тоталітарного, диктаторського режиму такого не прощають", - вважає екс-президент.

Кравчук заявив, що не вірить у версію вбивства Нємцова з метою "підстави" Володимира Путіна.

Читайте такожВлада Москви підтвердила дозвіл на траурну акцію пам’яті Нємцова

"Не вірю, ніби Нємцова вбили спеціально, щоб "підставити" Путіна. Те, що такі версії активно впроваджуються, зайвий раз підтверджує: Кремль шукає аргументи, щоб обілити або усунути владу від цього гучного вбивства", - заявив Кравчук.

"Найбільшим пам'ятником для Нємцова стане завтрашній марш у Москві, на який треба вийти сотням тисяч громадян і заявити про те. що Росія повинна змінитися. Необхідно показати Кремлю: навіть якщо ви вбили таку людину, як Нємцов, це не означає, що ви вбили демократію", - зазначив Кравчук.

Читайте такожОпубліковано запис з камери відеоспостереження, яка зафіксувала вбивство Нємцова (відео)

Перший президент України нагадав, що Борис Нємцов підтримував Україну, але завжди грамотно і правильно критикував владу в Києві.

"Борис Юхимович підтримував Майдан, підтримував Україну, але не був сліпим фанатом нашої країни. Він критично та об'єктивно оцінював українсько-російські відносини, шукав причину не лише в Росії, але і в Україні. Нємцов грамотно і правильно критикував нашу владу, але робив це з неймовірно високою політичною логікою і культурою. Думаю, у Києві треба провести жалобний марш у пам'ять про Нємцова, який не просто підтримував наші демократичні процеси, але щиро переживав за Україну", - заявив Кравчук.