У Верховній Раді виникла суперечка між Німченком і Княжицьким з приводу різниці між «мовою» та «язиком» / Скріншот

У Верховній Раді виникла суперечка між народними депутатами України Василем Німченком («Опозиційний блок») та Миколою Княжицьким («Народний фронт», голова комітету ВРУ з питань культури і духовності) з приводу різниці між «мовою» та «язиком».

Як передає кореспондент УНІАН, під час обговорення поправок до законопроекту про функціонування української мови як державної в частині мовного питання в кінематографії Німченко заявив Княжицького, що «треба мати голову, як гармошку», щоб робити посилання на інші законодавчі акти, а не виписувати норму в законі. При цьому він зазначив, що йдеться про «функціонування язика».

Читайте такожДострокові вибори, закон про імпічмент, Савченко: про що сьогодні говорять у кулуарах Ради (відео)

У відповідь на це Княжицький заявив: «Цей закон регулює функціонування української мови як державної, а продаж та розповсюдження язика телячого, свинячого в магазинах жодним чином не регулює».

Німченко після цього почав вимагати, щоб Княжицький вибачився, і сказав, яку мову з мов національних меншин він «назвав свинячою і собачою», бо якщо йдеться «про мови національних меншин, то це - ганьба».

У відповідь Княжицький заявив, що не ображав жодних мов, оскільки поважає мову всіх національних меншин в Україні. Німченко намагався перейти на виступ російською мовою, але головуюча на засіданні, заступник голови ВРУ Оксана Сироїд сказала виключити йому мікрофон, оскільки в сесійній залі парламенту депутати мають спілкуватися державною мовою – українською.

На даний час Верховна Рада вже розглянула 1911 поправок до законопроекту про функціонування української мови як державної із 2082. Під час обговорення поправок в сесійній залі перебуває близько 50 народних депутатів.