Парубій сперечався із Новинським / фото УНІАН

У сесійній залі парламенту сталася словесна перепалка між головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм та народним депутатом України Вадимом Новинським (фракція “Опозиційний блок”) щодо церковних питань.

Як передає кореспондент УНІАН, депутати фракції “Опозиційний блок” спочатку попросили перерви посеред розгляду законопроекту про функціонування української мови як державної, а потім виступили із заявою щодо церковних питань. Виступаючи з трибуни парламенту, Новинський зазначив, що в Україні відбувається “церковне рейдерство” і ухвалюються “незаконні рішення” з приводу переходу парафій до Православної церкви України.

Читайте такожУ Раді посварились через "мову" та "язик" (відео)

Відео дня

Новинський вважає, що на сьогодні посадові особи обласних держадміністрацій “незаконно переоформили 80 парафій Української православної церкви”.

За його словами найбільше таких випадків - у Рівненській та Волинській областях.

Також Новинський стверджує, що відбуваються сутички між вірянами та “напади на церкви”.

Він наголосив, що необхідно “негайно зупинити церковне рейдерство”, зазначаючи, що всі кроки в напрямі переоформлення громад матимуть “наслідки” і будуть “розслідувані, а винні покарані”.

У відповідь Парубій зазначив: “Цей чоловік виходить і погрожує в Україні створенню української церкви. До чого ми дійшли?”.

Він наголосив, що Україна сто років йшла до створення української церкви і вже близько 500 громад перейшли до Православної церкви України.

Звертаючись до Новинського, він сказав: “Ви нам не погрожуйте, бо ми такою мовою можемо говорити набагато жорсткіше, але ми ведемо цивілізовану дискусію”.

Також Парубій наголосив, що не потрібно погрожувати українцям, оскільки “реванш не пройде і епоха тьми не повернеться”.

Довідка УНІАН. 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня 2019 року в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

3 лютого у соборі Святої Софії Київської під час божественної літургій відбулась церемонія інтронізації (входження на престол) предстоятеля ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія.