Олена Зеркаль / фото REUTERS

Україна сьогодні на засіданні Міжнародного суду ООН в Гаазі представить контраргументи на заперечення Російської Федерації щодо юрисдикції цієї установи розглядати позов України до РФ через порушення нею конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль написала у Facebook.

"На слуханнях у Гаазі наше завдання сьогодні – представити Міжнародному суду ООН і світу нашу справу. Без перекручувань і маніпуляцій Росії. І показати, що Суд має повну юрисдикцію розглядати її по суті", - заявила Зеркаль.

Читайте такожСуд в Гаазі сьогодні почне слухання щодо позову України проти Росії

Сьогодні на суді від української сторони професор Жан-Марк Тувенен "розповість про що саме йдеться, коли Україна заявляє про порушення Росією, як державою, своїх зобов’язань за Конвенцією про боротьбу із фінансуванням тероризму".

"Мова, зокрема, йтиме про те, як Конвенція зобов'язує Росію запобігати фінансуванню тероризму будь-якими особами", - зауважила Зеркаль.

Крім того, Марні Чік говоритиме про некоректність російського тлумачення складу злочину «фінансування тероризму».

"Вона також зосередиться на фактологічних маніпуляціях Росії щодо актів тероризму, на які посилається Україна у власному Меморандумі", - зазначила Зеркаль.

Окрім того, виступ Девіда Зайонтса буде присвячено дотриманню процедурних вимог Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Також професор Гарольд Гонджу Коу "говоритиме про те, що Росія вдалася в Криму саме до численних порушень Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, а не чогось іншого, як помилково вважає Росія".

"Зрештою пан Джонатан Гімблетт пояснить, що Україна належним чином зрозуміла статтю 22 цієї Конвенції, коли подала справу до Міжнародного суду ООН", - підсумувала Зеркаль.

Сьогоднішнє засідання суду триватиме близько трьох годин.

Як повідомляв УНІАН, позов до Міжнародного суду ООН Україна подала 16 січня 2017 року з метою притягнення Росії до відповідальності за підтримку тероризму на Донбасі та дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.

Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Суд вказав, що Росія повинна утриматися від того, щоб продовжувати обмежувати можливість кримським татарам у збереженні їхніх інституцій, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти – троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.

Суд у Гаазі до 7 червня розглядатиме заперечення Росії щодо позову України.

Зеркаль заявила, що заперечення Росії щодо позову України маніпулятивні.

Міжнародний суд ООН до кінця року має ухвалити рішення щодо своєї юрисдикції розглядати позов України до РФ через порушення двох конвенцій.