Володимир Путін / REUTERS

Президент РФ Володимир Путін намагається диктувати президенту Володимиру Зеленському свій порядок денний, висунувши умови, необхідні для початку переговорного процесу

Таку думку висловив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж в матеріалі на Главреде.

Путіна, насамперед, цікавить скасування блокади ОРДЛО, а також визначення статусу нині окупованих територій Донбасу, вважає він.

Відео дня

"Однак хитрість Кремля в тому, що в процесі розблокування Донбасу, якщо Україна піде на це, він спробує схилити Україну до прийняття іншого рішення – автономії (або іншого статусу, що передбачає незалежність від Києва) Донбасу, щоб законодавчо (конституційно) Україна погодилася на федеральний устрій держави, що, природно, буде припускати фактичний контроль Росії над ОРДЛО", - написав Маломуж.

Читайте такожТелеміст розбрату. Навіщо Росія хотіла "поговорити" з Україною

За його словами, така позиція є "форматом дипломатичного оперативного наступу Росії".

Він переконаний, що якщо Україна почне розмови про зняття блокади, то одночасно повинні бути передбачені і механізми, передбачені в рамках мирного врегулювання, зокрема взяття під контроль Україною кордону і всієї нині окупованої території.

"Якщо ж Україна буде діяти в односторонньому порядку, то ні до чого хорошого це не призведе. Ми просто зробимо те, чого хоче Москва – знімемо блокаду. При цьому люди, фірми, компанії, органи управління – все це буде знаходитися під контролем бойовиків і Москви. Але саме цього і добивається Путін, коли зараз чинить тиск на Зеленського", - попередив Маломуж.

Він також звернув увагу на те, що Путін намагається грати, нібито погоджуючись повернути Україні моряків, але за умови, що Київ визнає моряків винними у порушенні російського кордону, як постановив російський суд.

"Однак тут і міститься пастка: адже якщо Україна піде на це, то вона, таким чином, визнає, що моряки вторглися в територіальні води Росії, тобто визнає Крим російським. Фактично Москва змушує нас юридично і на міжнародному рівні визнати це. Хоча Міжнародний суд прийняв рішення, що моряки не винні, і Росія зобов'язана повернути їх в Україну, і є відповідне рішення Ради безпеки ООН про анексію Криму. Тобто Росія спробувала загнати Україну в юридичну і політичну пастку", - упевнений Маломуж.

Читайте також"Вселяє надію": екс-голова МЗС оцінив ідею Зеленського про новий формат перемовин з Путіним

Він також порадив українській владі виробити комплекс заходів, одним з яких може бути зняття блокади, однак Київ повинен проявити ініціативу, чітко сформулювавши, при яких умовах стане реальним зняття блокади: забезпечення мирного процесу, відведення військ, контроль над бойовиками, щоб, перш за все, була знята вогнева загроза, обмін полоненими, формування загальної тимчасової адміністрації.

"Разом з тим, ми повинні подбати про збереження суверенітету України, дотримання нашої правової бази і забезпечення дійсно надійних міжнародних форматів контролю, які були б сприйняті і Україною, і Росією, і бойовиками. Цей план повинен бути сформований командою президента Зеленського та прозвучати у відповідь на умови і ультиматуми Путіна", - резюмував Маломуж.

Як повідомляв УНІАН, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що пропозиція президента України Володимира Зеленського про проведення саміту за участю РФ, України, Великобританії, Німеччини, Франції та США має право на існування.