Ілюстрація REUTERS

Представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний заявив, що питання про звільнення військовополонених українських моряків перебуває поза межами Мінського процесу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу в Києві.

Читайте такожБезсмертний: указ Путіна про паспортизацію жителів Донбасу - інструмент тиску та спроба "торпедувати" Мінський процес

Відео дня

«Що стосується моряків – то вони знаходиться за рамками цього (Мінського – УНІАН) процесу. По ним є рішення Міжнародного трибуналу та діалог між президентом Зеленським і президентом Путіним. Українська сторона наполягає на безумовному виконанні цього судового рішення. Для нас ситуація по моряках чиста, зрозуміла і ясна», - наголосив Безсмертний.

За його словами, Україна наполягає на виконанні рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо українських військовополонених у РФ моряків.

«Разом з тим я дуже прошу вас усіх - давайте знімемо рожеві окуляри й перестанемо анонсувати звільнення через день-два і так далі. Це не просто важкий процес, це «важкучий» процес і, слава Богу, що вчора його зірвали з місця», - додав Безсмертний.

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

Читайте такожДомовленість про «хлібне перемир’я» вперше передбачає відповідальність за його порушення - Безсмертний

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і кораблі. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських моряків та суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових кораблів і моряків.

9 липня російське слідство висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24-м військовополоненим українським морякам.

17 липня суд у Москві на три місяці продовжив термін утримання під вартою всіх 24 українців.

Того ж дня у коментарі УНІАН координатор групи адвокатів військовополонених моряків Микола Полозов висловив думку, що найближчим часом буде досягнуто політичної домовленості про їхнє звільнення.