В Україні відбулися дострокові вибори до Верховної Ради. До нового парламенту за списками потрапляють п’ять партій.

Найбільшу підтримку отримала партія «Слуга народу» - 42,5%. З урахуванням «мажоритарки» політсила може отримати більше 250 крісел у парламенті.

Читайте такожУ КВУ назвали "найбільш типові" порушення під час виборів до Ради

Лідер партії Дмитро Разумков вже заявив про можливість однопартійної більшості. Без формування коаліції з іншими партіями,  чого ще не було з часів незалежності.

Друге місце посідає ОПЗЖ – трохи менше 13%. Третя сходинка у партії екс-президента Порошенка «ЄС» – близько 8,6%. Четверте місце посідає партія «Батьківщина» – трохи більше 8% голосів виборців. До Ради також проходить «Голос» Вакарчука – його партія набирає близько 6,4%.

Цього разу зафіксовано рекордно низьку явку - 49,86% виборців. Вибори відбулися у розпал сезону відпусток, однак вони визнані дійсними.

Рада нового скликання залишиться без низки скандальних політиків. Зокрема, до нового парламенту не потрапляє найближчий соратник Порошенка Ігор Кононенко.

Також повз Раду «пролітає» скандальний депутат Сергій Пашинський. Тетяна Чорновіл намагалася знову пробитися в парламент по округу №27, але також зазнала невдачі. Ще одним «невдахою» виборчої кампанії 2019 став Михайло Добкін, який йшов по 15-му округу.

Не буде в новому парламенті також Сергія Лещенка та головного «радикала» Олега Ляшка.

Остаточні результати виборів мають бути оголошені не пізніше 5 серпня - тобто протягом 15 днів з дати голосування.