Фото: REUTERS

Апеляційна інстанція Московського міського суду залишила без зміни постанову Лефортовського районного суду про продовження терміну тримання під вартою стосовно ще п'ятьох військовополонених українських моряків.

Про це координатор групи адвокатів військовополонених моряків Микола Полозов повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Апеляційна інстанція Московського міського суду розглянула в закритому судовому засіданні апеляційні скарги адвокатів другої групи військовополонених українських моряків на захист Володимира Терещенка, Андрія Шевченка, Романа Мокряка, Андрія Оприска і Сергія Цибізова", – написав Полозов.

Відео дня

Читайте такожТиск на Росію з вимогою звільнити українських моряків зростатиме – МЗС

"Суд апеляційної інстанції залишив постанову Лефортовського районного суду про продовження терміну тримання під вартою щодо другої групи військовополонених українських моряків без зміни", – зазначив адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

5 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.

9 липня російське слідство висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.

З 23 липня військовополонені українські моряки почали знайомитися з матеріалами порушеної проти них кримінальної справи.

В середині липня Лефортовський райсуд Москви до 24 жовтня продовжив строки тримання українців під вартою.

Сьогодні, 16 серпня, Апеляційна інстанція Московського міського суду залишила під вартою Михайла Власюка, Сергія Попова, Андрія Драча, Богдана Головаша, Дениса Гриценка і В'ячеслава Зінченка.