Мефьодов вийшов із СІЗО / фото УНІАН

Засуджених за державну зраду колишніх українських військових Максима Одинцова та Олександра Баранова, а також фігуранта справи про події 2 травня 2014 року в Одесі Євгена Мефьодова готують для обміну на українських політвʼязнів у Росії.

Про це в коментарі УНІАН повідомив їхній адвокат Валентин Рибін.

«Так, ця інформація відповідає дійсності», - сказав він.

Відео дня

За словами адвоката, до обміну готуються також інші особи. «Три прізвища – це ті, які зараз називають ЗМІ, їх набагато більше», - зауважив Рибін.

Щодо термінів адвокат запевнив, що обмін має відбутись «дуже швидко».

Читайте такожВ МЗС сподіваються, що завдяки переговорам українських політв'язнів нарешті звільнять (відео)

Як повідомляв УНІАН, українські правоохоронці на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом у листопаді 2016 року затримали колишніх військовослужбовців Збройних сил України Баранова та Одинцова, які у 2014 році перейшли на службу до збройних сил РФ. За даними СБУ, вони приїхали на КПВВ «Чонгар», щоб за гроші отримати дипломи про закінчення вищих навчальних закладів.

6 лютого 2018 року Одинцова було засуджено до 14 років позбавлення волі, 8 лютого 2018 року Подільський районний суд Києва засудив Баранова до 13 років позбавлення волі. Під час суду Баранов не визнав власну провину в інкримінованих йому злочинах: дезертирство та держзрада.

При цьому на підставі так званого «закону Савченко» йому зараховано термін ув'язнення як один день за два з моменту арешту, тобто з 20 листопада 2017 року. Таким чином, Баранов відбув уже майже 3 роки терміну покарання.

29 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Україна готова передати 23 росіянина (серед яких Баранов та Одинцов) в обмін на 23 українських політв'язня.

Нагадаємо, 18 вересня 2017 року Іллічівський міський суд Одеської області визнав невинними 19 обвинувачуваних у справі про масові заворушення 2 травня 2014 року в Одесі. Того ж дня в Чорноморську (колишній Іллічівськ) двом виправданим фігурантам - українцю Сергію Долженкову, відомому як Капітан Какао, і росіянину Євгену Мефьодову повідомили про підозру в сепаратизмі, їх затримали. У січні 2018 року в прокуратурі Одеської області заявили про завершення розслідування щодо цих фігурантів і направлення до Київського районного суду Одеси обвинувального акта. Долженков і Мефьодов залишались у Миколаївському СІЗО.

Апеляцію щодо всіх виправданих (19 осіб) розглядає Апеляційний суд Миколаївської області, справу Мефьодова і Долженкова - Центральний райсуд Миколаєва.

19 серпня з Миколаївського слідчого ізолятора після сплати грошової застави вийшли двоє учасників масових заворушень 2 травня 2014 року в Одесі - росіянин Євген Мефьодов і одесит Сергій Долженков (прізвисько Капітан Какао).

2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участю проросійських і проукраїнських активістів загинуло 48 осіб, постраждали близько 300. Почалися сутички в центрі міста, де було застрелено кілька людей. Потім проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, на якому розміщувалося наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок, в якому також загинули люди.