Джастін Трюдо / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський в ході телефонної розмови з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо подякував йому за готовність дотримуватися принципової позиції щодо неприйнятності повернення Російської Федерації до «Великої сімки».

Про це повідомляється на сайті глави держави.

Читайте такожДжонсон запевнив Зеленського, що Великобританія виступить проти відновлення Росії в G7

Відео дня

Зокрема, президент подякував за послідовну позицію Канади щодо неможливості повернення Росії до G7 в умовах агресії, яка триває на Донбасі, та окупації Криму, і зазначив, що у ситуації, коли продовжують гинути українці, необхідно не повертати Росію до G7, а змушувати її виконувати свої зобов'язання.

Також Зеленський подякував Трюдо за готовність дотримуватися тієї ж принципової позиції щодо неприйнятності повернення РФ до «Великої сімки», яку він продемонстрував ще під час минулорічного саміту G7 у Канаді.

Президент України та прем'єр-міністр Канади домовилися продовжити обговорення проблематики протидії агресивній політиці Росії та захисту інтересів України після саміту «Великої сімки» у Франції, що відбудеться 24-26 серпня.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році після анексії Криму Росія була виключена з «Великої вісімки» – групи високорозвинених країн світу, до якої наразі входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія та Канада (G7).

З того часу представники західних країн неодноразово заявляли, що відновлення участі РФ пов’язано з «кримським питанням» і дотриманням Росією Мінських угод, які передбачають припинення конфлікту на Донбасі.

20 серпня 2019 року президент США Дональд Трамп заявив, що «безперечно» підтримав би повернення Росії до групи.

Своєю чергою, президент Франції Еммануель Макрон вважає, що такий крок можливий після врегулювання кризи в Україні.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що причини виключення Росії з «Великої вісімки» не усунено, тому говорити про повернення до цього формату передчасно.