Зеленський вважає, що завдяки поколінню людей, народжених за часів незалежності, Україна рухатиметься тільки вперед / president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський назвав День Незалежності України найважливішим днем в житті держави.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави заявив під час виступу на урочистому заході з нагоди 28-ї річниці Незалежності України.

Читайте такожЗеленський порівняв окупацію Росією Криму та частини Донбасу з викраденням двох рідних дітей

"Дорогі українці, ви знаєте, кожний мій ранок починається з SMS-повідомлення. Скажу відверто - це SMS від Генерального штабу: «За минулу добу обстрілів - сім, втрат - дві». Цифри можуть бути різними, але тільки одна робить ранок добрим - це нуль. Обстрілів – нуль. Втрат – нуль. І давайте для початку подякуємо тим, завдяки кому ми можемо сьогодні бути тут, під яскравим сонцем і чистим блакитним небом. І щоб ці оплески почули наші захисники, які зараз на сході країни захищають Україну. Завдяки вам, ми відзначаємо сьогодні 28-му річницю Незалежності", - наголосив президент.

"Хоча не зовсім вірно казати, що Україні - 28. Адже до 91-го року ми встигли чимало. Відбулось хрещення Київської Русі, Іван Федоров видав у Львові «Апостол», засновано Києво-Могилянську академію, козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та Іваном Сірком підкорили фортецю Дюнкерк, на світ з'явилась Конституція Пилипа Орлика. Україна була однією із засновниць ООН, а Сергій Корольов зробив вагомий внесок у підкорення людством космосу. Це лише декілька дуже важливих подій яскравої історії нашої, одночасно багатовікової та молодої країни", - додав Зеленський.

Він зауважив, що сьогодні відзначається найважливіше державне свято - День Незалежності.

"Ну а сьогодні, ми відзначаємо, мабуть, найважливіший день в житті держави. День, коли вона здобула незалежність", - додав президент.

Він нагадав, що вже сформувалось ціле покоління, народжене у незалежній країні.

«Для них це нормальний стан речей. Для них не може бути по-іншому. І це прекрасно. Бо це покоління - наша ментальна опора. Свободи, демократії та розвитку. Вони мислять вже інакше, вони думають сучасно, а значить Україна буде рухатись тільки вперед», - переконаний глава держави.

"Разом з тим, ми з вами не повинні забувати, що незалежність не з'явилась за змахом чарівної палички. Активна боротьба за неї почалась понад 100 років тому. Тривала вона і в часи Радянського союзу. Микола Руденко, Василь Стус, Петро Григоренко, В'ячеслав Чорновіл, Левко Лук'яненко, учасники Революції на граніті. Це далеко неповний список тих, хто боровся за здобуття Незалежності України. Хтось - ціною власної свободи, а хтось – ціною власного життя. Заради цього одного дня - 24 серпня 1991 року. І цей день був неминучим. Бо, як казав Левко Лук’яненко, прагнення до незалежності закладено у нашому генетичному коді", - наголосив Зеленський.