Вадим Пристайко / REUTERS

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що видача Росії фігуранта справи про збиття малазійського літака рейсу MH17 Володимира Цемаха була вимушеним кроком.

Про це Пристайко заявив в інтерв'ю німецькій газеті "Die Welt", повідомляє прес-служба МЗС України.

Він розраховує на розуміння з боку міжнародних партнерів вимушеності такого кроку.

Відео дня

Читайте такожСенцов про видачу Цемаха РФ: якщо Зеленський ухвалив таке рішення, значить, в цьому була необхідність

"Ми не могли спокійно дивитись, як наші громадяни повільно вмирають. Тому ми змушені були піти на складні компроміси. Сюди належить видача Цемаха. І ми усвідомлюємо, що наше рішення було також складним і для багатьох наших міжнародних партнерів, зокрема Нідерландів. Ми розраховуємо на розуміння вимушеності такого кроку", - сказав міністр.

Пристайко зазначив, що українська сторона у взаємодії з Міжнародною слідчою групою (JIT) зробила все, щоб цей крок не вплинув на інтереси слідства.

"Російська Федерація повинна виконувати свої зобов’язання відповідно до Резолюції РБ ООН № 2166 та співпрацювати зі слідством. А практика арештів українських громадян та взяття їх в заручники, щоб потім шантажувати Україну та міжнародну спільноту повинна бути припинена", - наголосив очільник МЗС.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки й 11 політв'язнів.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Всі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень, серед них - і колишній зенітник "ДНР" Цемах.

СБУ затримала Цемаха наприкінці червня у місті Сніжному на тимчасово окупованій території Донецької області у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака "Боїнг-777" рейсу MH17.

Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускають, що Цемах причетний до збиття "Боїнга" і був свідком тих подій. Українські правоохоронці підозрювали Цемаха в участі у діяльності "ДНР" та в організації теракту, внаслідок якого загинули четверо українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що європейські правоохоронці перед обміном провели з Цемахом необхідні слідчі дії. Також він зазначив, що обмін утримуваними особами з РФ міг зірватися через Цемаха.