У ДБР закликали суддів, які мають інформацію про скоєні правопорушення, звертатися до них / фото УНІАН

Народний депутат, екс-президент України Порошенко не з’явився на допит до Державного бюро розслідувань у справі про можливе зловживання службовим становищем та втручання у діяльність суддів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомила речниця Державного бюро розслідувань Анжеліка Іванова.

Читайте такожУ ДБР пояснили причину обшуків в банку Порошенка«Сьогодні Петро Порошенко був викликаний на допит у кримінальному провадженні, що стосується можливого зловживання службовим становищем, а також можливого втручання у діяльність суддів судів України», - заявила вона.

Відео дня

Іванова зауважила, що дане кримінальне провадження стосується періоду, починаючи з 2016 року, коли розпочалася судова реформа під час якої судді у яких закінчувався 5-річний термін їх повноважень не були своєчасно перепризначені президентом. «Таким чином вони (судді – УНІАН) отримували суддівську винагороду у вигляді своєї заробітної плати, що могло завдати державі збитки, оскільки по факту вони судочинство не здійснювали», - додала вона.

Речниця ДБР зазначила, що дане кримінальне провадження розслідується за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч.2 статті 364 (зловживання службовим становищем), а також ч.2 статті 367 (можливе втручання у роботу суду).

Читайте такожПорошенко вчергове не прийшов на допит до ДБРЗа її словами, у цьому кримінальному провадженні крім Порошенка вже розпочалися допити суддів, які надають покази. «Мова йде про понад тисячу суддів, які будуть допитані в рамках цього кримінального провадження і від них ми почуємо їхнє бачення та їхні свідчення тих подій… декі з суддів вже допитані», - додала вона.

Крім того, Іванова закликала суддів, які в період з 2015 по 2019 рік мають інформацію про скоєні правопорушення щодо них звертатися в ДБР, «щоб максимально об’єктивно та в стислі терміни завершити досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні».

Речниця ДБР повідомила, що Порошенко не з’явився сьогодні на допит, який був призначений на 10.00, повістка буде направлена повторно.