УНИАН

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив постійний представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв.

Читайте такожМЗС РФ назвало саміт Східного партнерства "антиросійським"

"Ми вважаємо, що рішення Ризького саміту має не тільки повторювати те, що було сказано у Вільнюсі, а бути розвитком. Адже для всіх очевидно, що за цей час сталися шокуючі зміни — і позитивні, і негативні, і вони, безперечно, мають бути враховані", - зазначив дипломат.

Відео дня

Але, за його словами, остання зустріч міністрів закордонних справ у рамках Східного партнерства, що відбулася в понеділок, "свідчить, що не всі країни - члени ЄС поділяють такий підхід".

"Мають місце спроби деяких країн (і ми знаємо, яких саме) максимально знизити рівень амбіцій і зробити так, щоб Рига стала лише повторенням сигналів Вільнюського саміту", - висловив упевненість він.

Єлісєєв зазначив, що майбутній саміт СП повинен був би стати "самітом мобільності". "Йдеться про рішення щодо безвізового режиму з Україною і Грузією та просування щодо Угоди про спрощення візового режиму з Білоруссю. Але це питання до окремих держав Євросоюзу. На жаль, деякі країни, які ми справді вважаємо своїми друзями, коли тривають обговорення всередині Євросоюзу, не завжди підтримують нашу позицію, зокрема в питанні візової лібералізації", - сказав постпред України в ЄС.

"На сьогодні мені складно відповісти, які конкретно будуть рішення чи досягнення саміту в Ризі. Переговірний процес усе ще триває. Іде робота над текстом Спільної декларації за результатами Ризького саміту. Якби ви поцікавилися моєю особистою позицією, то в разі, якщо декларація, яка готується, не відповідатиме нашим амбіціям, я не бачу трагедії в тому, якщо взагалі ніякого підсумкового документа за результатами саміту не буде. Ми не можемо йти на зниження рівня амбіцій програми Східного партнерства", - резюмував він.