Ілюстрація / REUTERS

Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявляє про початок розробки «дорожньої карти» приведення Збройних сил України до взаємосумісності з арміями країн-членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на спільному брифінгу з віце-прем'єр-міністром з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою та міністром закордонних справ Вадимом Пристайком.

Читайте такожУкраїна може долучитися до тренувальної місії НАТО в Іраку: Загороднюк розкрив деталі

Відео дня

Загороднюк наголосив, що для Міноборони головним завданням є досягнення військових критеріїв членства в НАТО, і тому українські Збройні сили мають бути взаємосумісними з арміями країн-членів Альянсу.

«Ми маємо це зробити в якийсь осяжний термін, і цей термін має бути зрозумілим як для наших громадян, так і для наших партнерів, і для наших військових», - сказав Загороднюк.

Він зазначив, що до цього часу не було конкретного плану, як має відбутися перехід на стандарти НАТО - які мають бути заходи і яка має бути «дорожня карта».

«Це досить серйозне починання - розробка цієї «дорожньої карти» і впровадження, але всі мають знати, коли Військово-морські сили будуть взаємосумісні з ВМС країн НАТО, коли це буде з іншими видами Збройних сил, або на бригадному рівні, коли конкретні бригади будуть переходити за структурою, за методами роботи на стандарти», - наголосив міністр.

Він сказав, що для української сторони було важливо змінити підхід у спілкування з колегами з НАТО, так щоби можна було чітко дати відповідь на ці питання.

«Саме такий новий підхід був погоджений у Брюсселі. Ми таким чином зараз будемо робити по кожному напрямку дуже конкретний, дуже практичний план, без зайвих заяв про наші політичні наміри, а конкретно, коли кожна частина Збройних сил буде переходити на цю взаємосумісність. Це було дуже сильно підтримано від НАТО, і генеральним секретарем, і його заступниками, і службами, з якими ми говорили, вони всі казали, що, дійсно, саме це і є нормальний підхід до членства, і до Програми розширених можливостей», - заявив Загороднюк.

У цьому зв'язку він сказав, що членство України в НАТО - це абсолютна мета.

«Ми маємо розробити практичну «дорожню карту» для набуття цих критеріїв. Вона стосується не тільки військової частини, вона стосується антикорупційних заходів, тому що якщо у нас буде рівень корупції, який був досі, то це, звичайно, буде неприйнятно для наших партнерів. Це демократичний контроль. Його зміцнення і закріплення у законодавстві на тому рівні, який має бути в країнах НАТО. Це питання військової освіти. Це питання освіти цивільних і кількості цивільних в Міністерствах, відомствах, які займаються силами оборони. Це підготовка і англійська мова, рівень якої має бути значно вищий», - наголосив міністр оборони.

Він сказав, що відповідна робота вже розпочата.

Як повідомляв УНІАН, міністр оборони України Андрій Загороднюк запропонував генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу перевести співпрацю України з Альянсом у більш практичну площину. Загороднюк повідомив генсеку НАТО пріоритети і бажання України зробити формат співпраці більш практичним, зокрема в питаннях підтримки Військово-морських сил та допомоги в модернізації Збройних сил.

За словами міністра, Україна і НАТО перезапустять формат роботи. Очікується підписання перших двох документів вже цього року.

Загороднюк повідомив, що в рамках нового формату всі існуючі програми співпраці України та НАТО будуть зведені в одну програму, при цьому Річна національна програма в у рамках нового підходу залишиться.