REUTERS

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль вважає, що до Різдвяних канікул Міжнародний суд ООН вирішить всі процедурні моменти щодо розгляду по суті справи про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Читайте такожСуд ООН буде розглядати позов України проти РФ через расову дискримінацію - рішення

Про це вона повідомила на брифінгу після оголошення Міжнародним судом Організації Об'єднаних Націй рішення про те, що він має юрисдикцію для розгляду відповідні позови України проти Росії.

Відео дня

За словами Зеркаль, тепер суд має визначити, скільки часу необхідно Росії для підготовки меморандуму, і прийняти відповідний протокольний наказ, після чого РФ має подати меморандум, в якому викладе свою позицію, а згодом вже відбудеться слухання по суті.

"Я думаю, що суд до Різдвяних канікул вирішить процедурні питання, і в нас вже буде ця інформація", - сказала вона.

Сьогодні о 16.00 за київським часом Міжнародний суд ООН почав розгляд подальшої долі позову України проти Росії щодо порушення нею Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Суд вказав, що Росія повинна утриматися від того, щоб продовжувати обмежувати можливість кримським татарам у збереженні їхніх інституцій, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти – троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.

3-7 червня суд в Гаазі розглянув заперечення Росії щодо позову України, які Москва подала до суду 12 вересня 2018 року. Зеркаль назвала заперечення Росії щодо позову України маніпулятивними.