Володимир Зеленський / REUTERS

У президента України Володимира Зеленського вже з’являється звичка бути готовим до питань про Дональда Трампа. На брифінгу під час нещодавнього туру по Балтійському регіону він перебив перекладача, який озвучував питання місцевого репортера.

«Навіть не знаючи вашу красиву мову, я зрозумів. Ми зараз в Естонії. Але, нажаль, всіх цікавить, що сталося з Трампом. Я зацікавлений у відносинах між нашими країнами. Чесно, мені не подобається коментувати цю історію», - відповів український лідер.

Зеленський може відбивати часті запити про американську політичну драму. Але це не означає, що для політичного неофіта, який все ще звикає до своєї нової роботи, це комфортна ситуація, - пише Bloomberg. Кожного дня надходять нагадування, що Україна в центрі процедури імпічменту в США. Йдеться не лише про часте згадування країни чи Зеленського. Трамп, приміром, минулого тижня зробив це 12 разів на Twitter. Кореспонденти з Вашингтона масово заполонили Київ у відчайдушному пошуку наступного розділу американського скандалу.

Відео дня

Читайте такожPolitico: Трамп тепер запевняє, що просив у Зеленського допомогти США

До цього часу в світі про Україну говорили як про країну, яка загрузла у війні з Росією з 2014 року після анексії Криму. Тепер американське телебачення й деякі конгресмени називають її розсадником корупції й брудних справ. Про неї говорять як про дивака, навіть пародію. Той факт, що Зеленський раніше був комедійним актором, теж тема для частих розмов. І ніщо не вказує, що це скоро припиниться. Минулого тижня Комітет з питань розвідки Палати представників в рамках процедуру імпічменту дійшов висновку, що Трамп перевищив свої повноваження, підірвав національну безпеку й потім намагався це приховати. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі запустила історичне голосування про імпічмент Трампа зі швидким графіком. Все може закінчитися ще до Різдвяних свят.

В центрі процедури лежить спроба Трампа під час телефонної розмови з Зеленським 25 липня використати як важіль впливу обіцяну зустріч у Білому домі, а також військову допомогу на 400 мільйонів доларів, щоб змусити Україну почати розслідування проти Джо Байдена. Останній збирається стати суперником Трампа у президентській гонці.

В неділю президент США знову написав на Twitter про сина Байдена і його роботу на газову компанію в Україні. Він стверджував, що його призначення було корумпованим. Але ніяких твердих підтверджень цьому поки не з’явилося. Якщо ж увімкнути українські телеканали, то тему імпічменту в США там ледве згадують. Така ж тиша у соціальних мережах і тижневих газетах. Здається, українці дотримують стоїчної байдужості. Нещодавно опитування щодо Зеленського включало 25 питань: від війни на сході України до приватизації. Було навіть питання про історичні розбіжності в поглядах з Польщею. Але тема імпічменту в США не була згадана.

Читайте такожWashington Post: Україна не така корумпована, як каже Трамп

За словами президент Американської торговельної палати в Києві Енді Хандера, попри те, що Україна отримала більшу увагу американських ЗМІ, «ніж будь-яка країна могла б собі уявити», американські фірми процвітають на українському ринку. Але навіть якщо так, для українських політиків відволікання через таку вагу стає виснажливим.