Карл Бильдт / uk.wikipedia.org

Про це в інтерв'ю журналу "Новое время" сказав дипломат, колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. У зв'язку з відкриттям саміту Східного пратнерства, дипломат згадує з якою метою ця програма була запущена в 2009 році з ініціативи Польщі та Швеції.

Читайте такожБільдт: ми попереджали про плани Путіна, але Брюссель спав

"Передбачалося, що Східне партнерство врівноважить підхід "Росія - насамперед", яким у той час зловживав Євросоюз. У відносини з РФ вливалися величезні ресурси, тоді як спільним сусідам Росії та ЄС (у тому числі, найважливішому з них - Україні) не діставалося нічого", - згадує шведський дипломат.

Відео дня

"Україна десятиліттями управлялася як попало, тому їй доведеться пережити радикальні реформи, перш ніж вона зможе скористатися плодами асоціації та інтеграції з Євросоюзом", - сказав Карл Більдт. "Зустріч у Ризі навряд чи призведе до нових гучних ініціатив. Але вони і не потрібні. Просто залишитися на обраному курсі - вже потужний сигнал успіху. І в інтересах довгострокової стабільності це повинна вітати навіть націоналістична путінська Росія", - підсумував шведський дипломат.

Повний текст інтерв'ю Карла Більдта читайте у випуску журналу "Новое время" 22 травня.