edc.org.ua

Що буде робити ЄС, якщо у когось виникнуть такі загрози як в Україні? Чи будуть допомагати і захищати? Чи не обміняють лідери Заходу свій спокій на поступки щодо менш успішних учасників Євросоюзу? Такими запитаннями задався лідер Єдиного Центру, народний депутат України Віктор Балога.

Він вважає, в результаті, до влади в Польщі прийшов політик, який має більш чітку позицію, уникає розмитих дипломатичних формулювань, прямо говорить про необхідність сильної Польщі.

Читайте такожУ штабі нового президента Польщі обіцяють зробити прем'єром Ярослава Качинського

Відео дня

«Це ті процеси, які в Україні лише на початках, але рано, чи пізно ми теж прийдемо до того, що для того, аби з нами рахувалися, потрібно бути сильними, не залежно від того – будемо ми в ЄС, чи ні», - переконаний Віктор Балога.

На його думку  в Європі формується вісь з країн, які розуміють, що їхній інтерес полягає лише в одному – у будівництві міцної держави, яка в разі необхідності здатна буде самостійно протидіяти будь-якій агресії. Цей процес давно почався в Прибалтиці і на цих виборах він був запущений у Польщі.

«На цьому тлі, створення, чи навіть відновлення спільного політичного простору з Польщею та Литвою виглядає не так абсурдно. Такий період в нашій історії уже був, і при всіх своїх нюансах, даний союз був достатньо дієвим. Сьогодні, можливо, у нас є черговий історичний шанс на побудову більш тісних стосунків для того, щоб спільно протистояти будь-яким загрозам, звідки б вони не надходили. Саме наші країни зацікавлені в цьому найбільше, оскільки наші території розглядаються великим східним сусідом, як потенційний життєвий простір», - підсумував Віктор Балога.