Президент Зеленський відреагував на зізнання Ірану у збитті українського літака / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський відреагував на зізнання Ірану про збиття українського літака ракетою.

Читайте такожІран офіційно визнав, що український літак був збитий ракетою

«Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини. Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах», — написав президент на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

Він також висловив сподівання, що розслідування надалі відбуватиметься без штучних затримок і перепон.

«Наші 45 фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості» — додав Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 11 січня, Іран визнав, що літак Boeing 737-800 компанії «Міжнародні авіалінії України» ненавмисне збила іранська ракета, оскільки його прийняли за ворожий об’єкт.

Президент Ірану заявив, що країна глибоко шкодує про цю трагічну помилку.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Причини трагедії встановлює іранська сторона із залученням, у разі погодження, правоохоронних підрозділів і компетентних органів інших країн. В Ірані також перебуває група українських експертів.

9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив інформацію, яка може свідчити про наявність у канадської сторони доказів, в тому числі даних розвідувальних органів, щодо можливого ураження літака ракетою.

10 січня президент України Володимир Зеленський зазначив, що він не виключає версію збиття літака ракетою, однак додав, що на сьогодні вона є непідтвердженою.