Министерство юстиции / Фото УНИАН

Про це УНІАН повідомили у прес-службі міністерства юстиції.

У листі повідомляється, що створена відповідно до чинного законодавства Комісія з питань дотримання вищезгаданого закону підготувала правові висновки про невідповідність діяльності, найменування та символіки Комуністичної партії України, Комуністичної партії України (оновленої) та Комуністичної партії робітників і селян вимогам закону.

«З огляду на наведене та враховуючи положення частини 5 статті третьої Закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої пропаганди та символіки, просимо вжити вичерпних заходів щодо недопущення участі у місцевих виборах у якості суб’єктів виборчого процесу вказаних політичних партій та їх обласних, міських районних організацій або інших структурних утворень», - йдеться у листі.

Відео дня

У Мінюсті також нагадали, що 9 квітня 2015 року ВР прийнято ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої пропаганди та символіки».

Відповідно до частини 5 статті 3 цього документу політичні партії, обласні , міські, районні організації або інші структурні утворення передбачені статутом політичної партії, щодо якої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, прийнято у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку рішення про невідповідність їх діяльності, найменування та/або символіки вимогам Закону, не можуть бути суб’єктом виборчого процесу.

17 липня 2015 року за результатами Комісії з питань дотримання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої пропаганди та символіки» підготовлено правові висновки про невідповідність діяльності 3 політичних сил вимогам закону. Висновки були затверджені наказами Міністерства юстиції від 23 липня.

Читайте такожТри партії можуть не допустити до виборів через закон про заборону пропаганди та символіки комуністів

Як повідомляв УНІАН, 24 липня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов назвав позбавлення Комуністичної партії України та інших комуністичних партій права бути суб'єктом політичних і виборчих процесів актом історичної справедливості.

Раніше лідер КПУ Петро Симоненко заявляв деяким ЗМІ, що Комуністична партія візьме участь у місцевих виборах, які пройдуть 25 жовтня.

"Комуністична партія України існує і буде існувати. Тому ми, природно, готові, у нас є концептуальна і затверджена стратегія участі Компартії в (місцевих) виборах", - сказав Симоненко і додав, що КПУ має намір висувати своїх кандидатів на мажоритарних округах у разі, якщо партію заборонить суд.

У той же день міністр юстиції під час брифінгу заявив про те, що Комуністична партія України не може бути суб’єктом політичного процесу і брати участь у місцевих виборах.

“Я підписав накази, правовим наслідком яких є те, що ця політична сила і інші комуністичні партії з сьогоднішнього дня не можуть бути суб'єктом виборчого процесу і не можуть брати участь у місцевих, загальнодержавних і президентських виборах”, - сказав Павло Петренко.