УНІАН

Про це президент сказав в інтерв'ю українським телеканалам.

Глава держави заявив, що необхідно забезпечити усі демократичні інституції і повернення державного суверенітету України над територіями, які зараз перебувають під російською окупацією, а також провести на тих територіях вибори за українським законодавством з дотриманням усіх процедур Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Говорячи про вимоги ОБСЄ, президент сказав, "що там немає бути озброєних людей... Там має бути дозволена демократична агітація, діяльність українських партій, діяльність виборчих комісій, діяльність українських ЗМІ".

Відео дня

Читайте такожУкраїна ставиться до "плану Мореля" як до його приватної думки – Порошенко

Президент запевнив, що Україна не пропонуватиме жодного іншого варіанту.

"Ті тимчасово переміщені особи, які зараз не на Донбасі, але які є проукраїнськими, їм треба забезпечити можливість голосування, і це зараз не враховується в українському законі. Ми маємо передбачити ці особливості, бо якщо ми виведемо ці голоси, то волевиявлення громадян, які живуть на Донбасі, на українському Донбасі буде викривлено, і я не можу цього допустити", - заявив Порошенко.

Глава держави сказав, що жодного тиску на українську сторону у питанні проведення виборів не існує.

Читайте також"ДНР" почала реєструвати документи для участі у "місцевих виборах"

"Не існує іншої моделі у демократичній країні, ніж обрати тих, хто представляє волю, тих, хто живе на Донбасі, українських громадян. Діючих ватажків терористичних "ДНР" і "ЛНР" ми представниками громадян Донбасу не вважаємо", - заявив Порошенко.

Раніше УНІАН повідомляв, що Україна розробляє з міжнародними партнерами подальший план дій у разі проведення бойовиками незаконних виборів на Донбасі.

Читайте такожВибори на окупованому Донбасі повинні відбутися за українським законодавством - Порошенко

Як повідомляв УНІАН, раніше Центрвиборчком прийняв рішення про те, що місцеві вибори, призначені на 25 жовтня поточного року, не будуть проводитися на окупованій території у 125 населених пунктах Донецької області та 146 – Луганської. Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня поточного року.