В Украине создана организация российских политэмигрантов / uralskweek.kz

Політична організація російських опозиціонерів-політемігрантів "Російський центр" на з'їзді в Києві затвердила свій статут, програму і відкриває інтернет-портал.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор руху "Російський центр" Денис Віхорєв.

Він нагадав, що 11 жовтня відбувся установчий з'їзд організації. Її цілі, додав Вихорев, це "координація і взаємодопомога в рамках російської громади в Україні", а також "стати чинником, який впливатиме на російську внутрішню політику".

Відео дня

"І можливо, потім, коли епоха Путіна нарешті підійде до завершення, "Російський центр" зможе стати повноцінною політичною організацією, яка буде брати участь у житті громадянського суспільства, координувати, організовувати і захищати інтереси російського народу в Росії", - сказав Віхорєв.

Читайте такожРосіянин попросив статус біженця в Україні, побоюючись арешту в РФ за політичні переконання

На з'їзді, повідомив Віхорєв, були прийняті статут і програма організації. Після з'їзду, додав координатор, члени організації переходять до "вирішення тих завдань, які стоять перед нашою організацією, які поставив перед собою з'їзд".

Віхорєв висловив упевненість в тому, що організація в Україні буде зростати, а в Росії "доведеться будувати роботу на підпільних засадах".

Учасниками організації, зазначив він, є політемігранти з РФ і учасники добровольчих батальйонів. "Абсолютна більшість цих людей приїхали сюди, в Україну, за покликом серця. Частина, звичайно, приїхали тому що в Росії вони мали кримінальні переслідування проти себе", - сказав Віхорєв і зазначив, що більшість їх приїхала в Україну для того, щоб "підтримати братський український народ в його боротьбі з російською, з кремлівською окупацією".

Крім того, додав Віхорв, метою "Російського центру" є "нести поразку неосталинисткому проекту "Новоросія", знищити плацдарм для кремлівської окупації України". "І далі зробити наступний крок до звільнення нашої батьківщини", - сказав він і підкреслив, що девізом організації є слова "Добудемо батьківщину".

Читайте такожДержприкордонслужба пояснила, як іноземцям просити політпритулок в Україні

Координатор руху також повідомив, що одна з цілей - захист та представлення інтересів емігрантів з РФ.

Віхорєв зазначив, що найближчим часом почне роботу інтернет-портал організації, де будуть публікуватися матеріали учасників ініціативної групи та тих, хто підтримує організацію в Росії. "Ми будемо готувати інфраструктуру протесту. Мирного протесту. Для початку", - сказав він.

У свою чергу, лідер націоналістичних молодіжних неформальних об'єднань Олексій Льовкін заявив, що "реальне політичне життя сьогодні в Росії заборонене, саме тому, зібравшись тут, за межами цього величезного ГУЛАГу, який утворився на місці нашої колишньої батьківщини, ми здатні об'єднатися, створити структуру, мати системний підхід для того, щоб в майбутньому повернутися на свою батьківщину з новими силами, організовано, і дати нашому народові те, що він не має вже довгі десятиліття".