REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль на прес-конференції у зв’язку із оприлюдненням остаточного звіту технічного розслідування катастрофи.

Читайте такожУкраїна на момент катастрофи рейсу МН17 виконувала всі рекомендації ICAO - Зубко

«Я хотіла б зупинитися і сказати декілька слів з приводу інформації, яка розповсюджується російськими ЗМІ і Міністерством закордонних справ РФ щодо того, що вже наявні всі можливості і вже можна застосовувати такий інструмент як Міжнародний кримінальний суд. У цьому зв'язку я хочу сказати, що ні Україна, ні Росія, ні Малайзія не є сторонами Міжнародного кримінального суду, тому з боку Росії застосовувати такі висловлювання і говорити, що є створений механізм, який можна використовувати наразі, є не тільки некоректно, а взагалі це є нонсенс. Тому країни цієї групи з розслідування шукають можливі варіанти», - сказала вона.

Відео дня

За словами Зеркаль, для України як країни, на території якої сталась ця катастрофа, дуже важливо забезпечити створення цього механізму і показати своє відповідальне ставлення, і «саме тому ми запропонували можливість юрисдикції з пошуку винних до однієї з країн цієї групи».

Зеркаль зазначила, що зараз іде обговорення такого варіанту як створення гібридного трибуналу.

«Водночас він не зможе дати відповідь на одне питання: як притягнути російських громадян до відповідальності, оскільки в Росії не буде обов'язку співпрацювати з трибуналом, якщо він буде створений без рішення Радбезу ООН. Саме тому зараз продовжуються консультації, і вже зрозуміло, що наразі є декілька варіантів, але вони всі не вирішують одного питання: як притягнути Росію до відповідальності. Саме тому в рамках наших переговорів з російською стороною щодо застосування конвенції по фінансуванню тероризму ми також розглядаємо цей випадок як один з терористичних актів, який стався на території України із застосуванням зброї, що була надана російською стороною", - сказала Зеркаль.