REUTERS

Про це він сказав в інтерв’ю DW.

Зазначається, що Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) здійснює контроль за відведенням озброєнь на Донбасі, однак поки не отримала даних щодо ситуації уздовж всієї лінії розмежування.

Читайте такожВ ОБСЄ розповіли, де бойовики тримають важку техніку, яку мали б відвести

Відео дня

"У першій фазі ми почали спостерігати та перевіряти відведення танків та артилерії з боку Луганська. Там ми відвідали місця, де розташовувалась військова техніка. Ми знову побували там та встановили, що озброєння, яке задекларували сторони, справді там було", - зазначив Хуг.

За його словами, в ОБСЄ є наявна інформація з українського боку, а також "від Луганська", і представники місії сподіваються отримати дані щодо всієї лінії розмежування.

Читайте такожВ ОБСЄ розповіли, де бойовики тримають важку техніку, яку мали б відвести

Хуг наголосив, що на основі отриманих від сторін даних про види і кількість озброєння, яке відводиться, а також маршрути відведення, СММ ОБСЄ зможе контролювати сам процес відведення озброєнь. "Тільки тоді відбуватиметься верифікація стаціонування озброєнь на складах або у місцях зосередження", - підкреслив Хуг. За його словами, з боку "ДНР" такі дані поки що не надходили.

Він нагадав, що згідно з лютневими домовленостями, протягом двох тижнів з обох боків мало бути відведеним важке озброєння. "Однак ми до цих пір бачимо, що по обох боках лінії розмежування залишається важке озброєння", - заявив Хуг і як приклад навів "Гради". За його словами, це означає, що обидві сторони не втілюють домовленості, досягнуті у лютому цього року.

Водночас 20 жовтня Україна заявила про початок другого етапу відведення озброєнь. За даними прес-центру АТО, у цей період сторони мають відводити танки, а також артилерійські гармати калібром до 100 міліметрів і міномети калібром до 120 міліметрів включно.