сесилия мальмстрем / ec.europa.eu

"Ми повинні спробувати (домовитися з РФ). Ми будемо старатися. Але у мене є повна підтримка всіх держав-членів (ЄС), включаючи Єврокомісію, і ваш уряд неодноразово заявляв: угода вступить в силу з 1 січня наступного року, що б не говорила Росія. Якщо ми домовимося з ними раніше - чудово. Але вона вступить в силу в будь-якому випадку", - сказала Мальмстрьом в інтерв'ю УНІАН напередодні візиту в Україну, який відбудеться 12-13 листопада.

Мальмстрьом нагадала, що для подолання висловленої Росією стурбованості проводяться тристоронні консультації Україна - ЄС - РФ як на технічному рівні, так і на рівні міністрів. За її словами, найближчим часом відбудуться консультації на рівні міністрів, однак дату цієї зустрічі ще не визначено.

Читайте такожМогеріні заявляє, що ще немає рішення, як заспокоїти РФ щодо ЗВТ України з ЄС

Відео дня

На запитання, яких саме результатів очікують у Єврокомісії від цих консультацій, єврокомісар відповіла: "Наші очікування такі, що Росія утримається від застосування нових санкцій, а також не зніме з України наявні переваги. Ми вирішили, що ЗВТ набуде чинності, і Росія повинна це прийняти. Ми сказали, що якщо у Росії є стурбованість, яка носить практичний характер, коли мова йде про застосування ЗВТ, а це можуть бути і ветеринарні сертифікати, і деякі аспекти співпраці, дуже технічні, але важливі питання, то ми готові допомогти Росії".

Разом з тим, Мальмстрьом констатувала, що домовленості з цього "делікатного питання" ще не досягнуто. "Але ми, як і раніше, оптимістичні щодо того, що ми можемо знайти вихід", - підкреслила вона.

Читайте такожМедведєв повідомив про рішення РФ ввести економічні санкції проти України

Як повідомляв УНІАН, Україна і Євросоюз підписали політичну частину угоди про асоціацію 21 березня 2014 року, економічну - в кінці червня 2014 року, після проведення президентських виборів.

Передбачалося, що режим вільної торгівлі між Україною та ЄС почне діяти з жовтня 2014 року. Однак у вересні 2014 року, після консультацій у Брюсселі представників Єврокомісії, України і РФ, сторони домовилися про відстрочення введення положень угоди до 31 грудня 2015 року. Євросоюз ввів односторонні преференції на експорт українських товарів. У той же час європейські товари в Україні продовжують обкладатися митом. Російська сторона погрожує Україні повним товарним ембарго у разі, якщо угода набуде чинності.

Читайте такожМеркель: ЗВТ з Україною скоро вступає в силу, але порозуміння з Путіним ще не знайдено

6 листопада прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що режим вільної торгівлі з Євросоюзом буде введений в рамках імплементації угоди про асоціацію з ЄС і вступить в силу з 1 січня 2016 року, незалежно від претензій третіх країн, особливо Росії.

9 листопада в Києві верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віце-президент Єврокомісії Федеріка Могерини заявила, що практичні рішення для зняття занепокоєння РФ щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС ще не знайдені.