Фото УНИАН

Кабінет міністрів України планує затвердити в понеділок, 30 листопада, новий статут Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в рамках реформи самого "Нафтогазу" і всього паливного сектора країни, узгодженої з одним з основних кредиторів України Європейським банком реконструкції та розвитку.

Про це в ході засідання Антикризового енергетичного штабу заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Уряд в понеділок (30 листопада - УНІАН) прийме рішення про затвердження нового статуту НАК "Нафтогаз України", ми відпрацювали реформи разом з партнерами з ЄБРР, і це буде прикладом управління державними компаніями", - сказав Яценюк, зазначивши, що в подальшому досвід реформи "Нафтогазу" буде поширений на всі держкомпанії, а міністри будуть займатися "політикою, а не управлінням держактивами".

Відео дня

Читайте такожНаглядова рада "Укрнафти" змінила склад правління компанії

Як повідомляв УНІАН, 23 жовтня Україна та ЄБРР підписали кредитну та гарантійне угоди про надання нашій державі кредиту на 300 млн дол. на закупівлю газу у європейських постачальників, запорукою отримання якого стала реформа НАК "Нафтогаз України" шляхом перетворення компанії в повністю незалежний від уряду, але залишається в державній власності холдинг.

Читайте також"Нафтогаз" збільшив позовні вимоги до "Газпрому" в Стокгольмі

Основою реформи "Нафтогазу" стане формування наглядової ради держхолдингу, до складу якого мають увійти кваліфіковані незалежні директори. Крім того, в компанії будуть впроваджені функції внутрішнього аудиту, контролю над дотриманням етики та законодавства, заходи щодо протидії корупції та управління ризиками, а також приведення структури власності та управління НАК у відповідність до найкращої міжнародної практики.